Sos rybny jest składnikiem niezbędnym w kuchni krajów Azji Południowej – Wietnamu i Tajlandii. Stosuje się go w znacznych ilościach, zarówno do dań ciepłych, jaki i zimnych.

Obok sosu sojowego jest to najczęściej wykorzystywana w kuchni Azji Południowo-Wschodniej przyprawa, będąca bazą dla wielu dań. Przezroczysty, czerwono-brązowy sos rybny często w tamtejszych kuchniach stosuje się jako zamiennik soli. Sos ten przygotowuje się ze sfermentowanych ryb, które wcześniej przez 1-1.5 roku przechowuje się w beczkach z solą.

Sos dodany do potraw podczas gotowania staje się bardziej łagodny w smaku, jeśli wiec chcemy czuć jego charakterystyczny aromat, najlepiej dodać go w ostatniej fazie przygotowywania dań. A do czego go dodawać? Odpowiedź, jest prosta – do wszystkich dań obiadowych, zup, sałatek, sosów do maczania sajgonek czy pierożków oraz dań głównych.