Platany – bez nich kuchnia rejonów Ameryki Łacińskiej nie może się obyć. W biedniejszych rejonach Karaibów stanowią, wraz z maniokiem, podstawę codziennej diety. Dobrze znane są także w tropikalnej części Ameryki Południowej, gdzie od stuleci przyrządza się je na wiele sposobów.

Banan zielony, czyli platan lub banan warzywny to podstawa diety w krajach tropikalnych, podobnie jak u nas ziemniaki. Przypominają kształtem banany, choć są bardziej pękate.

Platany można smażyć, piec i gotować. W krajach afrykańskich często zastępują ziemniaki, jako dodatek do mięs. Najsmaczniejsze jednak są platany usmażone na złoto, dobrze doprawione - posypane obficie solą, ostrą papryką czy na słodko – cukrem lub miodem. Najlepiej wybierać zielone, twarde sztuki, bez ciemnych plam czy bruzd i w domu pozwolić im dojrzeć, by zmieniły kolor na żółty. Platany można jeść także na surowo, ale wtedy, gdy skórka zbrązowieje, a warzywo zrobi się miękkie, o mącznej konsystencji, w smaku bardziej przypominające banana.