Zarodki Pszenne to produkt otrzymany podczas przemiału ziarna pszenicy. Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki.
Zarodki Pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, tłuszczu - o korzystnym dla zdrowia składzie NNKT, cukrów, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.

Warto spożywać Zarodki Pszenne, gdyż:

  • regulują przemianę materii i działanie systemu nerwowego;
  • wykazują działanie przeciwstresowe;
  • - podnoszą odporność immunologiczną organizmu i uczestniczą w tworzeniu
  • przeciwciał;
  • regulują poziom cholesterolu we krwi;
  • uczestniczą w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry;
  • zapobiegają osteoporozie;
  • rozszerzają drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli;
  • regulują pracę serca;
  • obniżają ciśnienie;
  • posiadają dużą wartość odżywczą;
  • działają odmładzająco;
  • są polecane w diecie kobiet ciężarnych i karmiących piersią;
  • wyróżniają się wyjątkowym smakiem.

Zarodki Pszenne można stosować jako dodatek do świeżych owoców, zup mlecznych, jarzynowych, surówek warzywnych, deserów, kremów do tortówi jogurtów. Można posypywać nimi wiele potraw, zwiększając tym samym zawartość substancji odżywczych w posiłkach. Mogą być również wykorzystywane do pieczenia chleba lub jako zdrowa panierka.
Przeznaczone są do bezpośredniej konsumpcji. Stosowane jako składnik otrąb granulowanych.