Działanie liści laurowych i goździków jest znane już od pokoleń. Te dwa składniki mają potężną moc, zarówno w przypadku doprawiania potraw, jak i siły olejków eterycznych, które się w nich znajdują. To także doskonały materiał na napary, które z powodzeniem mogą zastąpić zwykłą kawę czy herbatę. Przygotujcie napar, który kosztuje grosze, a pomoże uporać się ze zmęczonymi stawami i kolanami. Poniżej znajdziecie przepis, jak go zrobić.
Jak zrobić napar z liści laurowych i goździków?
Napar z liści laurowych to doskonały specyfik na zmęczone i obolałe mięśnie po całym dniu pracy. Wystarczy wyciągnąć z szafki kilka liści laurowych – mogą być zarówno te suszone, jak i świeże. Przełóżcie je do garnka z wodą, około 250 ml. Gotujcie na średnim gazie palnika przez około 15 minut. Po tym czasie zlejcie napar do kubka i dodajcie kilka goździków. Pozostawcie pod przykryciem na około 5-8 minut, aby całość zaparzyła się.
Taki napar wypijajcie 2 razy dziennie, ale nie dłużej niż przez okres 2 tygodni. Wspomoże was w walce o mocne stawy i mięśnie, które na co dzień są mocno eksploatowane. Złagodzi sztywność w kolanach. Możecie przygotować większą ilość naparu, ale przetrzymujcie go w lodówce, do 2-3 dni. Po odgrzaniu i serwowaniu na ciepło będzie miał identyczne właściwości, co ten świeżo zaparzony.
Specyfik na bolące stawy i plecy
Poznajcie właściwości obu składników, goździków i liści laurowych, które są niezwykle cenne w domowej apteczce:
- mają działanie napotne,
- detoksykują organizm,
- wspierają trawienie,
- wspierają prawidłową pracę wątroby,
- wykazują działanie bakteriobójcze,
- goździki uśmierzają ból, stosowane często w zapaleniu dziąseł,
- liście laurowe są doskonałe ze względu na olejki eteryczne - pomagają w usunięciu łupieżu i dezynfekują skórę,
- goździki likwidują stan zapalny oraz działają przeciwnowotworowo,
- obie rośliny wzmacniają układ odpornościowy, wspierając naturalne zasoby organizmu,
- żucie goździków pozwala zwalczyć nieświeży oddech wywołany bakteriami znajdującymi się na języku i w zakamarkach zębów.