Mówi się, że „głód jest najlepszym kucharzem”, a wyrzucanie jedzenia to grzech. Oba te stwierdzenia są prawdą. Wykorzystywanie resztek w kuchni to „gimnastyka” umysłu dla początkujących kucharzy, a przy tym pouczająca i kreatywna zabawa, w której zrobicie coś z niczego. Jednym z produktów, które zostają w kuchni najczęściej, jest zasuszony chleb. Nadaje się on nie tylko na bułkę tartą, grzanki, tosty francuskie, czy do spulchniania kotletów mielonych

Jak wykorzystać czerstwy chleb w kuchni?

Czerstwy chleb to doskonały, naturalny zagęstnik do innych zup. Zupa chlebowa, którą zrobicie, będzie supergęsta. Suchy chleb będzie też świetną bazą do zapiekanki. Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłóżcie suchary i zalejcie je jajkiem rozkłóconym z jogurtem i przyprawami. Na takim chlebie rozłóżcie resztki pokrojonych warzyw i wędlin z lodówki i czosnek w plasterkach. Doprawcie solą i przykryjcie warstwą startego żółtego sera. Pieczcie w temp. 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok. 20-30 minut). 

Z czerstwego, razowego chleba zrobicie również orzeźwiający kwas chlebowy o prostszym składzie, niż sklepowy. Wystarczy, że czerstwy, żytni razowiec sfermentuje z wodą, cukrem i drożdżami. Takie pieczywo nadaje się idealnie również na zupę.

Jak zrobić zupę z chleba?

To bardzo prosty i ekspresowy przepis, przy którym właściwie nie trzeba nic kombinować. Wystarczy często mieszać i sprawdzać, czy zawartość się nie przypala. Zupę z chleba zrobicie na 1 litrze wody. Jeszcze smaczniejsza i delikatniejsza będzie, jeśli użyjecie wody i mleka w proporcji pół na pół. Chleb możecie też ugotować w bulionie.

Jeśli macie, możecie gotową już, gorącą zupę chlebową okrasić skwarkami czy zrumienioną cebulą. Z tą ostatnią nadacie jej smak typowy dla wykwintnej zupy cebulowej, którą również robi się z użyciem chleba na zakwasie. Zupę chlebową możecie podać również:

  • ze startym serem
  • z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem
  • z grzankami i posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem
  • z plastrem boczku
  • z kawałkami przesmażonego wędzonego twarogu i czarnuszką
  • ze świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub majerankiem

Najprostsza zupa chlebowa - przepis

Składniki:

  • 300-400 g chleba razowego na zakwasie (np. chleba litewskiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • posiekana natka pietruszki

Opcjonalnie: 2 łyżeczki kminku (można je pominąć lub zamienić na 1 łyżeczkę mielonego kminku, jeśli nie lubicie całych nasion). 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokruszcie chleb i wrzućcie do garnka z 1 l gorącej osolonej wody. Dodajcie kminek i rozgotujcie. Jeśli chcecie, by zupa miała łagodniejszy smak, gotujcie chleb z wodą i mlekiem w proporcji 50:50. 
  2. Gdy zupa się gotuje, w międzyczasie mieszajcie (by się nie przypaliła i nie przywarła do dna). Gdy chleb będzie już całkowicie rozgotowany, zblendujcie zupę. Dodajcie od razu masło, posiekaną natkę i zmiażdżony lub przetarty czosnek. 
  3. Podawajcie od razu po zaprawieniu masłem i dodatkami.