Mówi się, że „głód jest najlepszym kucharzem”, a wyrzucanie jedzenia to grzech. Oba te stwierdzenia są prawdą. Wykorzystywanie resztek w kuchni to „gimnastyka” umysłu dla początkujących kucharzy, a przy tym pouczająca i kreatywna zabawa, w której zrobicie coś z niczego. Jednym z produktów, które zostają w kuchni najczęściej, jest zasuszony chleb. Nadaje się on nie tylko na bułkę tartą, grzanki, tosty francuskie, czy do spulchniania kotletów mielonych.
Jak wykorzystać czerstwy chleb w kuchni?
Czerstwy chleb to doskonały, naturalny zagęstnik do innych zup. Zupa chlebowa, którą zrobicie, będzie supergęsta. Suchy chleb będzie też świetną bazą do zapiekanki. Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłóżcie suchary i zalejcie je jajkiem rozkłóconym z jogurtem i przyprawami. Na takim chlebie rozłóżcie resztki pokrojonych warzyw i wędlin z lodówki i czosnek w plasterkach. Doprawcie solą i przykryjcie warstwą startego żółtego sera. Pieczcie w temp. 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok. 20-30 minut).
Z czerstwego, razowego chleba zrobicie również orzeźwiający kwas chlebowy o prostszym składzie, niż sklepowy. Wystarczy, że czerstwy, żytni razowiec sfermentuje z wodą, cukrem i drożdżami. Takie pieczywo nadaje się idealnie również na zupę.
Jak zrobić zupę z chleba?
To bardzo prosty i ekspresowy przepis, przy którym właściwie nie trzeba nic kombinować. Wystarczy często mieszać i sprawdzać, czy zawartość się nie przypala. Zupę z chleba zrobicie na 1 litrze wody. Jeszcze smaczniejsza i delikatniejsza będzie, jeśli użyjecie wody i mleka w proporcji pół na pół. Chleb możecie też ugotować w bulionie.
Jeśli macie, możecie gotową już, gorącą zupę chlebową okrasić skwarkami czy zrumienioną cebulą. Z tą ostatnią nadacie jej smak typowy dla wykwintnej zupy cebulowej, którą również robi się z użyciem chleba na zakwasie. Zupę chlebową możecie podać również:
- ze startym serem
- z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem
- z grzankami i posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem
- z plastrem boczku
- z kawałkami przesmażonego wędzonego twarogu i czarnuszką
- ze świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub majerankiem
Najprostsza zupa chlebowa - przepis
Składniki:
- 300-400 g chleba razowego na zakwasie (np. chleba litewskiego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- posiekana natka pietruszki
Opcjonalnie: 2 łyżeczki kminku (można je pominąć lub zamienić na 1 łyżeczkę mielonego kminku, jeśli nie lubicie całych nasion).
Sposób przygotowania:
- Pokruszcie chleb i wrzućcie do garnka z 1 l gorącej osolonej wody. Dodajcie kminek i rozgotujcie. Jeśli chcecie, by zupa miała łagodniejszy smak, gotujcie chleb z wodą i mlekiem w proporcji 50:50.
- Gdy zupa się gotuje, w międzyczasie mieszajcie (by się nie przypaliła i nie przywarła do dna). Gdy chleb będzie już całkowicie rozgotowany, zblendujcie zupę. Dodajcie od razu masło, posiekaną natkę i zmiażdżony lub przetarty czosnek.
- Podawajcie od razu po zaprawieniu masłem i dodatkami.
Komentarze