Kluski ziemniaczane mają niejedno imię. Szpecle, hałuszki, śląskie, szare - wiele z nich wymaga użycia mąki lub skrobi. Jeśli dodacie jej za dużo, kluski wyjdą trudne do pogryzienia i gumowe. Jeśli jednak dodacie za mało, będą się rozpadać w garnku. Jaka ilość będzie odpowiednia i co jeszcze wpływa na konsystencję klusek? Co do nich dodać, by zachowały miękkość i aby ciasto nie było suche i zbyt mączyste? Sprawdźcie. 

Jak zrobić kluski ziemniaczane - miękkie i bez grud? 

Zamiast ubijać ziemniaki tłuczkiem, wybierzcie praskę do ziemniaków. Zrobi to ona dokładniej, a przy okazji również napowietrzy i spulchni masę. Dzięki prasce kluski będą delikatniejsze i pozbawione bryłek w środku - aksamitne w środku. Ciasto doprawiajcie i wyrabiajcie, gdy jest jeszcze ciepłe. Jeśli będziecie wykorzystywać wczorajsze ziemniaki, wyjmijcie purée z lodówki, odczekajcie aż odzyska temperaturę pokojową i przepuśćcie przez praskę. 

Na kluski ziemniaczane wykorzystujcie ziemniaki typu B lub C i 1 część skrobi lub mąki ziemniaczanej na 4 części ziemniaków. W przepisie poniżej dodajemy tylko 1 jajko - zwykle taką ilość dodaje się do 1/2 kg ziemniaków. Ciasto pomoże tutaj związać inny dodatek. Do masy na kluski dodajcie 1 starte jabłko bez skórki. Dzięki niemu gotowe kluski będą soczyste i wilgotne w środku. Owocowego, ani słodkiego smaku nie będzie czuć - przyćmią go ziemniaki. 

Kluski ziemniaczane z jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 250 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła w temp. pokojowej
  • 1 starte jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie, pokrójcie i ugotujcie w osolonej wodzie ziemniaki. Przepuśćcie je przez praskę i lekko wystudźcie. Ciasto powinno być letnie.
  2. Posólcie do smaku i wymieszajcie. 
  3. Następnie obierzcie jabłko, zetrzyjcie do ciasta, dodajcie masło i w razie potrzeby jeszcze dosólcie.
  4. Rozkłóćcie jajko i dodajcie do ziemniaków. Wyróbcie ciasto i uformujcie kulkę. Podzielcie ją na 4 równe części, 1 odłóżcie i dodajcie w jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajcie z powrotem odłożoną ćwiartkę ciasta i wyróbcie raz jeszcze. 
  5. Odrywajcie kawałki ciasta i formujcie z nich okrągłe kluski. Odkładajcie je na czystą ściereczkę lub deskę oprószoną mąką. 
  6. Wrzucajcie partiami na lekko osolony wrzątek i gotujcie ok. 3 minuty od wypłynięcia.