Jeżeli tak, jak nam, upał daje się wam we znaki, koniecznie schłodźcie się pysznym deserem. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a w dodatku zdrowy i sycący. Może być doskonałym pomysłem na podwieczorek, zarówno dla tych młodszych, jak i większych łasuchów. Wybierzcie smaczne, bardzo dojrzałe banany, a z pewnością wszystko się uda. Te genialne lody bananowe z 2 składników skradły nasze serca. Nie ma nic lepszego podczas fali upałów. Przekonajcie się sami. 

Jak zrobić proste lody bez maszynki do lodów?

Lody można przygotować bez konieczności używania maszynki do lodów. Jest na to sposób, który pozwoli każdemu cieszyć się pysznym smakołykiem. Ważne jest, aby pamiętać o prostocie podczas przyrządzania lodów. Im mniej składników, tym bardziej kremową konsystencję będą miały wasze domowe lody. Warto wypróbować różne ich kombinacje smakowe, które zapewnią wam smakowity deser za każdym razem:

  • mascarpone z malinami - im tłustszy nabiał, tym lody będą bardziej kremowe. Tutaj wystarczy wymieszać oba składniki z odrobiną cukru oraz soku z cytryny i przelać do pojemnika, w którym będziemy je mrozić. Następnie co godzinę wymieszajcie je widelcem (łącznie 3-4 razy), aby miały gęstą i pyszną konsystencję;
  • lody kogel-mogel - główną rolę grają tutaj żółtka utarte z cukrem w kąpieli wodnej. Możecie je zrobić na bazie śmietany 36% lub mascarpone. Mieszajcie je co godzinę (3-4 razy) widelcem, aby w efekcie cieszyć się kremowymi lodami o apetycznej barwie;
  • jogurtowe na jogurcie greckim - to wersja dla tych, którzy liczą kalorie. Jogurt typu greckiego jest odpowiednio gęsty i kremowy, aby zapewnić lodom odpowiednią puszystość. Dodajcie do niego ulubione owoce lub słodki syrop, aby uzupełnić smak waszych lodów. Dalsze postępowanie jest takie samo jak w przypadku lodów kogel-mogel. 

Nasza dzisiejsza propozycja to inne, bardzo udane połączenie smaków i konsystencji. Zapraszamy was na szybkie, proste i wyśmienite lody z bananów i masła orzechowego

Jak zrobić najlepszy deser z mrożonych bananów z 2 składników?

Przygotujcie blender o wysokiej mocy lub klasyczny rozdrabniacz do smoothie. W kilka minut otrzymacie coś przepysznego - deser na miarę lodów, które można kupić w najlepszych lodziarniach.

Składniki:

  • 1-2 mrożone banany (włożone do zamrażarki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc)
  • 3 łyżki masła orzechowego 

Opcjonalnie dodajcie szczyptę soli i sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zmrożone banany przełóżcie do blendera i zmiksujcie na gładko.
  2. Dodajcie do masy masło orzechowe i dalej miksujcie przez około 2 minuty. Lody są gotowe.

Lody bananowo-orzechowe podawajcie od razu z ulubionymi pokruszonymi orzechami lub listkami mięty. Dodatek soli lub soku z cytryny podbije naturalną słodycz lodów, wypróbujcie więc także tę wersję.