Świeże owoce i warzywa zawierają wiele odżywczych substancji, które zadziałają nie tylko od środka, kiedy je jemy, ale i od zewnątrz, na przykład w postaci maseczek na twarz. Apetycznie pachnące mikstury przygotowane w domu w kilka minut nadadzą naszej skórze blasku, tak niezbędnego po zimie.

Maseczka jabłkowa – do cery tłustej

Jabłko zawiera kwas jabłkowy, który posiada delikatne właściwości złuszczające, rozjaśniające oraz ściągające pory. Zawarte w owocu witaminy z grupy B działają łagodząco na skórę.

Obrane jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z jogurtem lub miodem. Nakładamy na twarz, a po 15 minutach zmyj chłodną, najlepiej źródlaną wodą.

Maseczka marchwiowa – do szarej skóry

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu marchew delikatnie przyciemnia skórę, nadając jej zdrowy, złocisty odcień, tak pożądany po długiej zimie. Warto jednak nie stosować jej zbyt często, by nie przesadzić z efektem.

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy żółtko, łyżeczkę miodu i łyżeczkę sera twarogowego. Zmywamy ciepłą wodą.

 

Maseczka z ogórka – do skóry z przebarwieniami

Maseczka z dodatkiem ogórka nie tylko rozjaśnia przebarwienia, ale także nawilża skórę.

Ogórka myjemy, odkrawamy 2 cienkie plasterki, a resztę ścieramy na tarce. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę jogurtu naturalnego.

Maseczkę rozprowadzamy na skórze twarzy, szyi i dekoltu. Na zamknięte powieki kładziemy plasterki ogórka. Po 20 minutach zdejmujemy je z oczu, zmywamy maseczkę.

Maseczka z pomidora – do skóry trądzikowej

Dzięki zawartości potasu z pomidorów oraz cynku z płatków owsianych maseczka łagodzi zmiany trądzikowe i matuje cerę.

Łyżkę płatków owsianych zalewamy łyżką gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Pomidora obieram ze skórki, najlepiej po sparzeniu go wrzątkiem, miąższ rozgniatamy widelcem i mieszamy z płatkami owsianymi. Mieszankę nakładamy na skórę twarzy. Po 20–30 minutach maseczkę zmywamy chłodną wodą.