Słodko-Kwaśna Sałatka z Ogórków i Cebuli

4.4 (217 ocen)

Sałatka do obiadu na zimę. Ulubiona sałatka taty.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
    40 dag białej cebuli
    pęczek natki pietruszki lub selera naciowego lub kopru
    niepełna szklanka cukru
    1 szklanka octu 10 %
Wystaw ocenę:

4.4 (217 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Słodko-kwaśna sałatka z ogórków i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogóki 1. Ogórki cienko obrać ze skórki i pokroić i plastry.
    Cebulę pokroić w piórka. Seler naciowy posiekać i wrzucić do ogórków. Wszystko mocno posolić, wymieszać i odstawić na parę godzin. Po tym czasie odlać dokładnie wodę z nich.
  • ogórki 2. Do wyparzonych słoiczków wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Ogórki włożyć do słoiczków.
    Cukier z octem rozpuścić podgrzewając i schłodzić. Zimną zalewą zalać ogórki. Gotować 10 minut i zaraz wyjąć. Przykryć ściereczką aż do schłodzenia.

Porady

Do sałatki można dodawać marchewkę pokrojoną w cienkie plastry. Ogórki można podzielić na 3 części i do jednej części można dodawać seler, do drugiej posiekany koper a do trzeciej pietruszkę, aby każda partia miała inny aromat ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować