Zapach ciepłego sernika prosto z piekarnika to jeden z najprzyjemniejszych w kuchni. Jego przygotowanie jest proste, ale niestety samo pieczenie może nastręczyć problemów. Jeżeli ze strachem otwieracie drzwiczki piekarnika w obawie o pęknięty sernik, musicie poznać ten niezawodny sposób. Wcale nie chodzi o udekorowanie sernika w celu zakrycia drobnych mankamentów!

Dlaczego sernik pęka?

Istnieje kilka czynników, które odpowiadają za nieidealnie wyglądający wypiek. W pierwszej kolejności powinniśmy upewnić się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Ucierane masło z cukrem nie utworzy białej, delikatnej masy, która utworzy parę z koglem - moglem. Wyciągnij składniki z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.

Sernik będzie się kruszył po upieczeniu, jeżeli dodamy zbyt dużo mąki ziemniaczanej. Chcąc ratować konsystencję, sekret tkwi w dodatku tłuszczu, np. masła. Najlepiej wybierać dobrej jakości ser twarogowy, który zmielimy na sernik. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, wybierajmy ten z wiaderka z zawartością tłuszczu przynajmniej 20 %.

Jaki składnik dodać, aby sernik był gęsty i kremowy?

Marzy wam się sernik w typie nowojorskim? To jeden z bardziej kremowych i rozpływających się w ustach. Dzięki tym kilku składnikom możemy podkręcić konsystencję pieczonego sernika:

  • biała czekolada - zawartość tłuszczu kakaowego i mleka w proszku poprawi smak i gęstość sera,
  • serek mascarpone - dobrze sprawdzi się zwłaszcza w tych klasycznych bez polewy,
  • mleczko skondensowane - zmniejszmy ilość cukru po jego zastosowaniu do masy twarogowej,
  • tofu - zmiksowane na gładką masę może stanowić kremowe wypełnienie sernika.