Jacek Wan kuchnię Azji ma we krwi, a to dlatego, że jego tata, Chińczyk, sam lubił gotować. Dzięki wieloletnim pobytom w Azji udało mu się dogłębnie poznać tamtejszą kuchnię, a swoją wiedzą dzieli się z czytelnikami w tej książce.

Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające poszczególnym krajom. Każdy rozdział rozpoczyna się od krótkiego wprowadzenia-charakterystyki danej sztuki kulinarnej, popularnych przypraw i metod przygotowywania dań.  Każdy przepis opatrzony jest też kilkuzdaniowym opisem, dzięki któremu, dowiadujemy się więcej o jego tradycji i miejscu w kuchni danego kraju.  To wprowadzenie prezentuje różnorodność smaków poszczególnych kuchni. Przepisów jest naprawdę sporo, jest w czym wybierać.  Są to pomysły na zupy, sałatki, dania główne mięsne lub rybne oraz desery.

Każdy przepis jest napisany w przystępny sposób, składniki dobrze wyszczególnione na liście i dokładnie opisane. Sama treść przepisów jest zrozumiała, a to ważne, szczególnie, jeśli zabieramy się za przygotowywanie dań dla nas nieznanych. Przy wielu przepisach pojawiają się pomocne wskazówki, co też ułatwia przygotowanie perfekcyjnego dania. Osobiście za plus uznaję także fakt, że nazwy potraw w książce autor podał zarówno w języku polskim, jak i w oryginale.

Każdemu przepisowi towarzyszy fotografia przedstawiająca danie wykonana przez samego autora. To również ogromny plus, szczególnie dla osób, które chciałyby poeksperymentować, ale nie do końca wiedzą, jaki ma być efekt końcowy.

„Tao smaku” to raczej książka dla pasjonatów kuchni Azji niż początkujących domowych kucharzy, ale jestem pewna, że Ci, którzy kochają tę kuchnię nie będą tą pozycją zawiedzeni. To bogata w wiedzę i przepisy książka o jakże ciekawej kuchni krajów azjatyckich.