Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego
„Mistrz sztuki kulinarnej MAREK ŁEBKOWSKI zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu".
Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:
- czas przygotowania - ułatwia zaplanowanie pracy
- stopień trudności - pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu
- liczba porcji - umożliwia przeliczenie ilości składników
- składniki - szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką
- opis krok po kroku - poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.”
Tyle dowiedziałam się o książce z notki wydawniczej.
W rzeczywistości jest to swego rodzaju mini-encyklopedia gotowania. Znajdziemy tu niemal wszystko, co o gotowaniu wiedzieć powinien każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę w kuchni, lub posiada pewne kulinarne doświadczenie.
We „Wstępie” opisane jest wyposażenie kuchni, czyli najbardziej potrzebne akcesoria i narzędzia, a także wymienione są różne techniki gotowania (dowiemy się zatem, czym blanszowanie różni się od prużenia).
Następne rozdziały są podzielone w zależności od posiłków – „Śniadanie i kolacje”, „Obiady domowe”, „Podwieczorki”, „Uroczystości domowe”, „Potrawy świąteczne”, „Potrawy na świeżym powietrzu – grill”.
Przepisów jest całe mnóstwo – od zwykłych kanapek zaczynając, poprzez sałatki różnego rodzaju (ziemniaczane, warzywne, z majonezem), rozmaite sposoby przyrządzania jaj (sadzone, jajecznica, omlet), naleśniki, racuszki, kasze, rosoły i zupy (rybne, drobiowe, krem, mięsne, jarzynowe, grzybowe), ryby, drób, dziczyzna i mięsa w przeróżnej postaci (zapiekane, smażone, duszone, kotlety), sosy, warzywa na kilkadziesiąt sposobów, grzyby, pierogi, wypieki słodkie i wytrawne, drożdżowe i kruche, tarty i ciasteczka, napoje i desery.
W każdej kategorii znajdziemy kilka dokładnie opisanych przepisów, zdjęcia dokumentujące proces przyrządzania lub też efekt końcowy.
Na osobną uwagę zasługują porady autora, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze prostsze, a potrawy smaczniejsze.
Poza tym znajdziemy w książce także „Tajemnice kuchni staropolskiej” – cytaty i ciekawostki dotyczące gotowania i podawania potraw sprzed wieków.
Indeks potraw na końcu książki ułatwia poszukiwanie konkretnego przepi
Tytuł: Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego
Autor: Łebkowski Marek
Wydawca: Publicat Wydawnictwo
Numer wydania: I
Data premiery: 2008-03-07
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Ilość stron: 496
Rok wydania: 2008
Forma: książka
Indeks: 61221413
Komentarze