Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

„Mistrz sztuki kulinarnej MAREK ŁEBKOWSKI zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu".

Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:

- czas przygotowania - ułatwia zaplanowanie pracy

- stopień trudności - pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu

- liczba porcji - umożliwia przeliczenie ilości składników

- składniki - szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką

- opis krok po kroku - poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.”

Tyle dowiedziałam się o książce z notki wydawniczej.

W rzeczywistości jest to swego rodzaju mini-encyklopedia gotowania. Znajdziemy tu niemal wszystko, co o gotowaniu wiedzieć powinien każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę w kuchni, lub posiada pewne kulinarne doświadczenie.

We „Wstępie” opisane jest wyposażenie kuchni, czyli najbardziej potrzebne akcesoria i narzędzia, a także wymienione są różne techniki gotowania (dowiemy się zatem, czym blanszowanie różni się od prużenia).

Następne rozdziały są podzielone w zależności od posiłków – „Śniadanie i kolacje”, „Obiady domowe”, „Podwieczorki”, „Uroczystości domowe”, „Potrawy świąteczne”, „Potrawy na świeżym powietrzu – grill”.

Przepisów jest całe mnóstwo – od zwykłych kanapek zaczynając, poprzez sałatki różnego rodzaju (ziemniaczane, warzywne, z majonezem), rozmaite sposoby przyrządzania jaj (sadzone, jajecznica, omlet), naleśniki, racuszki, kasze, rosoły i zupy (rybne, drobiowe, krem, mięsne, jarzynowe, grzybowe), ryby, drób, dziczyzna i mięsa w przeróżnej postaci (zapiekane, smażone, duszone, kotlety), sosy, warzywa na kilkadziesiąt sposobów, grzyby, pierogi, wypieki słodkie i wytrawne, drożdżowe i kruche, tarty i ciasteczka, napoje i desery.

W każdej kategorii znajdziemy kilka dokładnie opisanych przepisów, zdjęcia dokumentujące proces przyrządzania lub też efekt końcowy.

Na osobną uwagę zasługują porady autora, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze prostsze, a potrawy smaczniejsze.

Poza tym znajdziemy w książce także „Tajemnice kuchni staropolskiej” – cytaty i ciekawostki dotyczące gotowania i podawania potraw sprzed wieków.

Indeks potraw na końcu książki ułatwia poszukiwanie konkretnego przepi

Tytuł: Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

Autor: Łebkowski Marek

Wydawca: Publicat Wydawnictwo

Numer wydania: I

Data premiery: 2008-03-07

Język wydania: polski

Język oryginału: polski

Ilość stron: 496

Rok wydania: 2008

Forma: książka

Indeks: 61221413

logo