Książka kulinarna poświęcona tak bogatej, barwnej i aromatycznej kuchni, jak kuchnia indyjska to prawdziwe kompendium wiedzy. Tak jest tez w tym przypadku. Na ponad 500 stronach zgromadzono 325 receptur na tradycyjne dania.

Zanim jednak przejdziemy do meritum, czyli samych przepisów, warto się z kuchnią indyjską lepiej zapoznać. Podstawowe zasady gotowania, produkty, przyprawy czy naczynia poznajemy we wstępie książki. Dzięki takiemu wprowadzeniu łatwiej jest dania przyrządzać, spodziewać się smaków czy efektu końcowego przygotowywanych przez nas potraw. Sporo tu ciekawostek – jak domowym sposobem zrobić mleko kokosowe czy we właściwy sposób ugotować ryż. Poznamy indyjskie przyprawy czy tradycyjne chleby, których nazwy z pewnością kojarzymy z indyjskich restauracji.

Kiedy już poznamy podstawy teoretyczne, można zabrać się za gotowanie. Jeśli chodzi o przepisy, książkę podzielono na tradycyjne działy z zupami i przystawkami, daniami z drobiu czy owoców morza albo deserami napojami. Kategorii przepisów jest łącznie 10, bez trudu więc wyszukamy przepis na danie, na które mamy akurat ochotę.

Niewątpliwym plusem przepisów są duże, kolorowe zdjęcia dołączone do każdego przepisu. Co więcej, sposób wykonania każdego z dań ilustrują zdjęcia kroków, co znacznie ułatwia gotowanie, szczególnie tym, którym kuchnia indyjska wydaje się skomplikowana. Co więcej, każdy przepis opatrzono krótką notką – poradą kucharza – który rozwiewa wątpliwości co do niektórych składników przepisów czy sposobie przygotowania dania.

Książka jest niezwykle interesująca, mnóstwo w niej przepisów na dania wegetariańskie, mięsne czy ryby. Nie zabrakło też pomysłów na przystawki czy warzywne dodatki do dań. Jedyny minus to niektóre produkty, które może być ciężko znaleźć w osiedlowych sklepach, ale jeśli kuchnie świata są waszą pasją z pewnością macie je w swoich kuchniach.