Byłam zaskoczona biorąc tę książkę do ręki. Tak młody człowiek i już ma biografię? Może fani Jamiego nie byliby tak zdziwieni jak ja – która muszę się przyznać nie posiadam jego ani jednej książki. Nie oglądałam jego programów i dotychczas wiedziałam tylko, że ktoś taki jest.

Książka nie skupia się jednak na samym tytułowym bohaterze. Jest bardziej opowieścią o kuchni, o tym jak żywili i żywią się Brytyjczycy. To połączenie dwóch historii (choć można w sumie uznać, że historii jest o wiele więcej). Autor zaczyna opowieść od dzieciństwa Jamiego. O tym jak koleje losu sprawiły, że stał się jednym z najbardziej znanych i cenionych kucharzy na świecie. W tle rozgrywa się równolegle druga historia – ludzi, którzy Jamiego ukształtowali. Jego przyjaciół, mistrzów a także przeciwników. A tych pojawiło się wielu, szczególnie w momencie jak Jamie stawał się coraz bardziej sławny a szczegóły jego życia osobistego były powszechnie znane.

Cała historia zmierza w końcu do „rewolucji”. Projektów „Fifteen” oraz „Jamie’s School Dinners”. Obydwa były przełomem. Dzięki nim ludzie bardziej zainteresowali się jedzeniem a szczególnie tym co jedzą ich dzieci (Jamie’s School Dinners). Pokazuje jaką walkę musiał stoczyć tytułowy bohater by zmusić rząd do zapewnienia dzieciom zdrowej i smacznej żywności – nic dziwnego iż został nazwany „Ministrem Żywności XXI wieku”.

Jamie Oliver – Człowiek Jedzenie Rewolucja
Autor: Gilly Smith
Okładka: miękka
Ilość stron: 343
Wydawnictwo: Vesper

logo