Tomasz Strzelczyk, znany youtube'owy kucharz, proponuje dania główne, przekąski i dodatki do tradycyjnych dań kuchni polskiej w nieco innej odsłonie. Paszteciki w jego wykonaniu zaskoczą was podwójnie. Po raz pierwszy już na etapie przygotowywania ciasta, a za drugim razem - podczas jedzenia i przechowywania. O ile jakiekolwiek faszerowane ruloniki przetrwają, zauważycie, że nie wysychają one tak szybko, jak zwykłe ciasto drożdżowe. Ciasto ma pewien sekret. Jeśli macie w planach je odtworzyć, ale w międzyczasie zmieni wam się koncepcja, istnieją też inne pyszne dodatki do barszczu czerwonego. Wybór jest całkiem spory. 

Paszteciki do barszczu i nie tylko - co podać do tej zupy?

Barszcz czerwony (wigilijny czy też weselny) możecie podawać nie tylko z krokietem, uszkami czy pasztecikami z mięsnym farszem. Zastąpić możecie je również cebularzami własnej roboty.

Cebularz to pyszna, wytrawna drożdżówka z szerokim rantem, wypełniona cebulowym farszem i posypane makiem. Przepis na cebularze ma ponad 200 lat. Cebulowe drożdżówki wymyślili lubelscy Żydzi i rozpowszechnili je w Lublinie oraz w innych miejscowościach Lubelskiego, w tym również w Zamościu. Pojedynczy taki placek może mieć średnicę od 5 do nawet 25 cm. Cebularz lubelski znalazł się nawet w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. 

Innym wspaniałym dodatkiem do barszczu czerwonegopieczone i gotowane pierogi, paluchy drożdżowe, ślimaczki lub warkocze z ciasta drożdżowego. W niektórych regionach jada się go również z ziemniakami i fasolą jaś. Warto jednak choć raz w roku, na Wigilię, przemóc się i upiec samemu paszteciki do barszczu. Paszteciki Strzelczyka będą pasować również do zupy grzybowej, zupy cebulowej i czystego bulionu warzywnego. 

Jak Tomasz Strzelczyk robi paszteciki drożdżowe z mięsem? 

Tomasz Strzelczyk robi rozczyn do ciasta nieco inaczej niż wszyscy. Zamiast w ciepłym mleku, rozpuszcza on świeże drożdże w śmietanie, z niewielkim dodatkiem cukru. Ciasto wyrośnie i tak bez większego problemu. Jest ono wyjątkowe z jeszcze 1 powodu.

Do mąki z wbitym jajkiem kucharz dodaje drożdżowy rozczyn ze śmietaną oraz po 100 g masła i smalcu. W przepisie łączy recepturę na typowe ciasto drożdżowe z elementami typowymi dla ciasta kruchego. Gotowe paszteciki chrupią, a jednocześnie są wilgotne i mięciutkie w środku. Dzięki sporej ilości dodanego tłuszczu nie wyschną one też tak szybko, jak zwykłe ciasto drożdżowe. 

Paszteciki drożdżowe do barszczu - przepis Tomka Strzelczyka

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego smalcu
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 5 ćwiartek z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: po 1 garści posiekanej natki pietruszki i koperku oraz sól w płatkach do posypania pasztecików. 

Składniki na wywar do farszu mięsnego: 

  • 2 l wody
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z 2 l zimnej wody wrzućcie obraną i przekrojoną na pół marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony czarny pieprz i łyżkę soli. Dodajcie też mięso. Gotujcie do miękkości. 
  2. Przygotujcie ciasto. Do śmietany wkruszcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Wymieszajcie i dodajcie do mąki z jajkiem. Dodajcie do mąki 100 g masła i smalcu prosto z lodówki, sól i szybko zagniećcie ręcznie. Wyłóżcie do miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w chłodne miejsce do podrośnięcia.
  3. Zmiksujcie cebulę z pieczarkami, podsmażcie na niewielkiej ilości oleju, aż pieczarki złapią rumieniec, a cebula się zeszkli. Mięso oddzielcie od kości i przepuśćcie przez maszynkę lub rozdrobnijcie w malakserze. Dodajcie ok. 1-2 łyżki wywaru i podsmażone, przestudzone lekko pieczarki. Posólcie, dodajcie pieprz i majeranek. Dodajcie garść natki pietruszki i koperku, jeśli macie. 
  4. Podsypcie mąką stolnicę. Rozdzielcie ciasto na pół i rozwałkujcie, ale nie za cienko. Pokrójcie je w długie pasy o szerokości ok. 10 cm. Rozprowadźcie na szerokości paska farsz, zwińcie brzegi i lekko spłaszczcie, by się skleiły. Potnijcie na mniejsze kawałki o długości ok. 6 cm. Odstawcie na 20 minut, by podrosły.
  5. Posmarujcie wierzch pasztecików żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, posypcie solą w płatkach, jeśli macie. 
  6. Pieczcie w temp. 200 st. przez ok. 40 minut.  

Źródło przepisu: Facebook (Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha YouTube).