Receptura na tę potrawę ma ponad 600 lat. Pochodzi z czasów, gdy na Litwie rządził książę Witold, a na jej terenach osiedlali się Karaimi, mniejszość etniczna wyznająca odmianę judaizmu. Książę Witold najbardziej lubił farsz z jagnięciny - był on tez najpopularniejszy wśród jego podwładnych. W tej wersji pierogi są też najbardziej tradycyjne. Karaimskie gospodynie jednak z czasem zaczęły lepić kibiny z farszem drobiowym - hodowla drobiu na Litwie była wówczas bardzo popularna. Z czasem pojawiły się również inne odmiany tych pierożków, dostosowane pod smak i gust mieszkańców i turystów, w tym nawet z wieprzowiną, zakazaną wg karaimskich zasad religijnych.

Pierogi litewskie - z czym się je jada? 

Obecnie to pyszne danie jest bardzo popularne i ma wiele różnych wariantów. Farsz można zrobić z jagnięciną, kurczakiem czy wieprzowiną, ale również z dziczyzną, indykiem czy grzybami. Zdarzają się również kibiny na słodko, z twarogiem. W przepisie poniżej zachęcamy do farszu z mięsem wieprzowym. Jest ono dość tłuste, dzięki temu mięsne nadzienie na pewno będzie wilgotne. Jest ono też łatwiej dostępne niż dobrej jakości jagnięcina.

W innych wersjach możecie też wykorzystać mięso drobiowe, wołowe lub baranie, jeśli akurat macie. Prosty farsz ma niewiele składników, ale jest pyszny. Po rozgryzieniu pierożka znajdziecie w nim również cebulkę, ewentualnie czosnek i przyprawy. Zdobione "warkoczami" pierogi litewskie w kształcie półksiężyców są pieczone w piekarniku na blasze. 

Kibiny możecie podawać z barszczem czerwonym do popicia lub jako wkładkę do zupy. Możecie też zaserwować je z bulionem. Doskonałe będą również na zimno, jedzone z ręki - np. jako przekąska na imprezę czy na piknik. 

Kibiny - przepis podstawowy 

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso zmielcie przez grube oczka, jak na kiełbasę (lub poproście o to jeszcze w sklepie);
  2. Posiekajcie czosnek, zmiażdżcie i zmieszajcie go z solą, dodajcie do mięsa;
  3. Posiekajcie cebule i podsmażcie ją na złoto, dodajcie do mięsa po ostudzeniu;
  4. Przyprawcie farsz solą, pieprzem i majerankiem;
  5. Wyróbcie mięso na gładką masę, w międzyczasie dodając do niego po trochu szklankę przegotowanej lub mineralnej wody. Może być też bulion;
  6. Farsz odstawcie na kilkanaście minut do lodówki, niech odpocznie;
  7. Na stolnicy lub dużym blacie posiekajcie mąkę z miękkim masłem w temp. pokojowej, posólcie szczyptą soli;
  8. Rozbijcie 2 całe jajka do kubeczka ze śmietaną i dodajcie je do ciasta na pierogi. Wyróbcie na gładką, jednolitą, plastyczną masę i odstawcie na kilkanaście minut do lodówki;
  9. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto jak na makaron, wykrójcie większe niż standardowe krążki (zrobicie to np. pucharkiem do lodów);
  10. Nafaszerujcie pierogi mięsem i sklejcie je w warkocz;
  11. Ułóżcie kibiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia warkoczem w górę, roztrzepcie 3. jajko i posmarujcie nim pierogi po wierzchu. Dzięki temu zyskają rumianą skórkę;
  12. Pieczcie przez ok. godzinę w temp. 180 st. C.