Receptura na tę potrawę ma ponad 600 lat. Pochodzi z czasów, gdy na Litwie rządził książę Witold, a na jej terenach osiedlali się Karaimi, mniejszość etniczna wyznająca odmianę judaizmu. Książę Witold najbardziej lubił farsz z jagnięciny - był on tez najpopularniejszy wśród jego podwładnych. W tej wersji pierogi są też najbardziej tradycyjne. Karaimskie gospodynie jednak z czasem zaczęły lepić kibiny z farszem drobiowym - hodowla drobiu na Litwie była wówczas bardzo popularna. Z czasem pojawiły się również inne odmiany tych pierożków, dostosowane pod smak i gust mieszkańców i turystów, w tym nawet z wieprzowiną, zakazaną wg karaimskich zasad religijnych.
Pierogi litewskie - z czym się je jada?
Obecnie to pyszne danie jest bardzo popularne i ma wiele różnych wariantów. Farsz można zrobić z jagnięciną, kurczakiem czy wieprzowiną, ale również z dziczyzną, indykiem czy grzybami. Zdarzają się również kibiny na słodko, z twarogiem. W przepisie poniżej zachęcamy do farszu z mięsem wieprzowym. Jest ono dość tłuste, dzięki temu mięsne nadzienie na pewno będzie wilgotne. Jest ono też łatwiej dostępne niż dobrej jakości jagnięcina.
W innych wersjach możecie też wykorzystać mięso drobiowe, wołowe lub baranie, jeśli akurat macie. Prosty farsz ma niewiele składników, ale jest pyszny. Po rozgryzieniu pierożka znajdziecie w nim również cebulkę, ewentualnie czosnek i przyprawy. Zdobione "warkoczami" pierogi litewskie w kształcie półksiężyców są pieczone w piekarniku na blasze.
Kibiny możecie podawać z barszczem czerwonym do popicia lub jako wkładkę do zupy. Możecie też zaserwować je z bulionem. Doskonałe będą również na zimno, jedzone z ręki - np. jako przekąska na imprezę czy na piknik.
Kibiny - przepis podstawowy
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła w temp. pokojowej
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso zmielcie przez grube oczka, jak na kiełbasę (lub poproście o to jeszcze w sklepie);
- Posiekajcie czosnek, zmiażdżcie i zmieszajcie go z solą, dodajcie do mięsa;
- Posiekajcie cebule i podsmażcie ją na złoto, dodajcie do mięsa po ostudzeniu;
- Przyprawcie farsz solą, pieprzem i majerankiem;
- Wyróbcie mięso na gładką masę, w międzyczasie dodając do niego po trochu szklankę przegotowanej lub mineralnej wody. Może być też bulion;
- Farsz odstawcie na kilkanaście minut do lodówki, niech odpocznie;
- Na stolnicy lub dużym blacie posiekajcie mąkę z miękkim masłem w temp. pokojowej, posólcie szczyptą soli;
- Rozbijcie 2 całe jajka do kubeczka ze śmietaną i dodajcie je do ciasta na pierogi. Wyróbcie na gładką, jednolitą, plastyczną masę i odstawcie na kilkanaście minut do lodówki;
- Po tym czasie rozwałkujcie ciasto jak na makaron, wykrójcie większe niż standardowe krążki (zrobicie to np. pucharkiem do lodów);
- Nafaszerujcie pierogi mięsem i sklejcie je w warkocz;
- Ułóżcie kibiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia warkoczem w górę, roztrzepcie 3. jajko i posmarujcie nim pierogi po wierzchu. Dzięki temu zyskają rumianą skórkę;
- Pieczcie przez ok. godzinę w temp. 180 st. C.
Komentarze