Placki z kalafiora robi się błyskawicznie – nie trzeba tu nic obierać, a ścieranie warzywa na tarce zajmuje dosłownie chwilę. To danie pokochają nie tylko miłośnicy kuchni jarskiej, ale i mięsożercy. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasz przepis. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Będą pyszne nie tylko z sosem czosnkowym, ale też ze śmietaną oraz z uniwersalnym sosem koperkowym do mięsa, ryb i warzyw. Możecie też do podstawowego przepisu dodać przesmażone wcześniej kawałki pieczarek lub czerwonej papryki - dla smaku koloru. Ciasto z podstawowego przepisu możecie też nieco inaczej (pikantniej) doprawić. Kalafior uwielbia nie tylko koperek, ale i ostrą papryczkę chili, tymianek czy gałkę muszkatołową. 

Co dodać do placków z kalafiora?

Kalafiorowe kotleciki są pyszne i szybkie w przygotowaniu. To warzywo jest jednak niedoceniane ze względu na swój dość intensywny zapach i smak, dlatego warto wiedzieć, z czym je połączyć, by było pyszne.

Do stworzenia pysznych placków z surowego kalafiora koniecznie wybierzcie świeże i jędrne warzywo. Jego jakość ma ogromny wpływ na smak naszej potrawy, dlatego jeśli zauważycie na różyczkach żółte albo brązowe plamki, nie używajcie go. Jest to znak, że kalafior jest już stary albo zaczyna gnić.

Co dodać do kotletów? Obowiązkowym składnikiem są przyprawy, takie jak świeżo mielony pieprz i sól. Możemy również podkręcić ich smak odrobiną posiekanego czosnku, który sprawi, że danie nabierze niezwykłego charakteru. Świetnie sprawdzą się też świeże zioła: koperek, natka pietruszki, tymianek, kolendra. Warto też modyfikować dodatki i za każdym razem przygotowywać inną wersję tej przepysznej potrawy.

Jeśli nie chcecie, żeby szybkie placki z kalafiora rozpadały się podczas smażenia, nie zapomnijcie o dorzuceniu jajek i mąki. To one sprawią, że masa będzie spójna. Uzyskacie okrągłe, zwarte placuszki, które nie będą się rozpadać na patelni.

Jak zrobić placki z kalafiora – przepis

Placki z kalafiora są niezwykle smaczne, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Potrzebujecie tylko kilku składników, które są łatwo dostępne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jeśli jednak chcemy je zaserwować następnego dnia, wystarczy potrawę szczelnie zamknąć (np. w pojemniku do przechowywania żywności), a później tylko odgrzać w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić również jaglaną lub owsianą)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia 

Dodatkowo: szczypiorek do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora dokładnie umyjcie w zimnej wodzie, osuszcie, a następnie zetrzyjcie na średnich oczkach tarki. Przełóżcie warzywo do miski. Koperek opłuczcie, osuszcie i drobno posiekajcie. Dodajcie go do naczynia z kalafiorem.
  2. Jajka rozbijcie do miseczki i dokładnie rozbełtajcie, aż będą jednolite. Masę jajeczną przelejcie do kalafiora i koperku, dodajcie sól, pieprz (możecie również podkręcić potrawę swoimi ulubionymi przyprawami, np. szczyptą kurkumy lub gałki muszkatołowej) i wymieszajcie. Na końcu wsypcie 3 łyżki mąki i połączcie z masą.
  3. Na mniejszą patelnię wlejcie oliwę i ustawcie na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wyłóżcie łyżką 3-4 placuszki z masy z kalafiora. Rozpłaszczcie lekko. Placuszki nie powinny być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie (nie powinny prześwitywać). Smażcie pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż placek będzie złoto-rumiany. Czynność powtórzcie z resztą masy.
  4. Gotowe placki zsuwajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie jeszcze ciepłe.

Z czym podać placki z kalafiora?

Placki z kalafiora świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie. Podane np. z sosem czosnkowym albo tzatziki z pewnością zachwycą każdego. Doskonale będą smakować też z odrobiną kwaśnej śmietany i posypana świeżym szczypiorkiem. Warto je również zbilansować dodatkiem świeżych warzyw w postaci np. kolorowej sałatki z chrupiącą sałatą lodową. Surówka lub sałata sprawi, że smażone placki będą nieco lżejsze. 

Kalafiorowe kotleciki idealnie sprawdzą się też w roli oryginalnego i zaskakującego dodatku do głównego dania (zamiast ziemniaków albo kaszy). Możecie je serwować np. z pieczoną piersią z indyka lub innym, ulubionym mięsem.