Jeśli lubicie śniadania na słodko, przy których nie trzeba się wcale napracować, koniecznie spróbujcie, jak smakuje lekki jak chmurka omlet z dwóch jajek. Wystarczy tylko parę składników, jeden pyszny dodatek i kilka minut spędzonych w kuchni, żeby rozkoszować się tym przepysznym posiłkiem. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować perfekcyjnie puszysty omlet.

Jak zrobić puszysty omlet na śniadanie?

Puszysty omlet z 2 jajek na śniadanie zachwyci was zarówno swoją lekkością, jak i smakiem. Tradycyjny przepis składa się też z jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia i pszennej mąki. Ten ostatni składnik warto jednak zredukować, zastępując go torebką budyniu. To właśnie ten dodatek sprawi, że nasze śniadanie będzie wyjątkowo delikatne i lekkie.

Jak poprawnie zrobić taki omlet? Przede wszystkim ważna jest technika smażenia. Obowiązkowo usmażcie go pod przykryciem, dzięki temu nie opadnie, a jajka usmażą się równomiernie. Placek nie powinien też zbyt dużo czasu spędzać na patelni, ponieważ stanie się płaski. Zadbajcie o to, żeby od razu po usmażeniu trafił na wasz talerz.

Najlepszy omlet powinien być też zrumieniony z obu stron. Nie przewracajcie go jednak energicznie, tak jak naleśnika, ponieważ mógłby się rozpaść. Do odwrócenia potrzebować będziecie dużego talerza (o średnicy min. takiej, jak patelnia) lub dużej drewnianej deski do krojenia. Wystarczy ostrożnie zsunąć omlet do naczynia, przykryć patelnią i sprawnie przewrócić do góry dnem.

Puszysty omlet z budyniem – przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka (25 g) jogurtu naturalnego
  • 3/4 opakowania (30 g) budyniu o ulubionym smaku 
  • 1 łyżka (15 g) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski wlejcie jogurt naturalny i dodajcie 2 jajka. Całość dokładnie wymieszajcie do powstania jednolitej masy.
  2. Dodajcie budyń, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszajcie do połączenia, by nie było grudek.
  3. Na patelnię (najlepsza będzie taka z nieprzywierającą powłoką) wlejcie 15 ml oleju rzepakowego (możecie go zastąpić łyżką masła klarowanego) i rozgrzejcie na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, zmniejszcie nieco grzanie i wylejcie masę jajeczną. Przykryjcie patelnię i smażcie placek przez kilka minut.
  4. Kiedy spód delikatnie się przyrumieni, a brzegi będą lekko ścięte, ostrożnie przewróćcie omlet na 2. stronę i pozostawcie na patelni jeszcze przez 3-4 minuty.
  5. Rumiany i puszysty omlet zdejmijcie z patelni i podawajcie jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać omlet budyniowy?

Puszysty omlet budyniowy doskonale smakuje serwowany w najprostszy sposób, z dodatkiem czegoś słodkiego. Idealnie sprawdzi się miód, syrop klonowy lub z agawy, a nawet syrop owocowy.

Takie ciepłe i puszyste śniadanie to też doskonała okazja, by przemycić nieco zdrowych, sezonowych owoców. W towarzystwie malin, borówek lub jeżyn będzie tak apetyczny, że każdy poprosi o więcej. Poza sezonem możemy wybrać owoce mrożone lub słodkie smarowidła i inne dodatki, takie jak:

Sprawdźcie też inne nasze omlety na słodko, np. jabłkowy omlet z przepisu poniżej.