Śledzie w takim wydaniu mogą być nie tylko przekąską. Możecie też podać je na grzance z masłem lub jako składnik sałatki śledziowej. Jako dodatek do kanapek na razowym chlebie, w połączeniu z marynowanymi buraczkami pokrojonymi w cienkie plastry, z kozim lub korycińskim serem będą równie pyszne. Możecie z nich zrobić świątecznego, śledziowego tatara lub wkroić je do klasycznego. Dzięki rybnemu dodatkowi będzie jeszcze lepszy.
Śledzie korzenne - wyrazista alternatywa dla klasycznych
Śledzie korzenne to dobrze znana i u nas przekąska, która pochodzi z kuchni duńskiej, pełnej rybnych dań. Oryginalne korzenne śledzie zjecie na Bornholmie i w Kopenhadze. Szczegółowa receptura ma ponad 100 lat i jest pilnie strzeżona przez właścicieli zakładu przetwórstwa ryb Christianso Pigens Sild.
Koneserzy tych śledzi wyczują w nich smak cynamonu, goździków i dodatek wina. Zróbcie je na własną rękę, z naszym przepisem i tradycyjnymi, swojskimi składnikami: suszoną śliwką i orzechami włoskimi. Udadzą wam się jeszcze lepiej.
Jak zrobić śledzie ze śliwką?
Przygotujecie je w bardzo prosty sposób. Wystarczy podsmażyć na sporej ilości oleju (200 ml) dodatki: cebulę z solą i resztą przypraw (z wyjątkiem liścia laurowego i ziela, które dodamy później). Do podsmażonej mieszanki trzeba dodać zmielone orzechy włoskie i śliwki. Dzięki temu nawet osoby, które nie przepadają za charakterystyczną teksturą śliwek suszonych, dadzą się skusić na przekąskę.
Ostudzoną zalewą trzeba zalać śledzie, następnie ciasno ułożyć w czystym i wyparzonym słoiku i poczekać. Odstawcie przekąskę na minimum dobę, by ryby zaczęły „pić” zalewę. W ten sam sposób możecie też zrobić grubsze kawałki obsmażonych wcześniej boczniaków lub bakłażana - jako postną, jarską przekąskę.
Śliwkowe śledzie korzenne - przepis
Składniki:
- 15 filetów ze śledzia (matiasów)
- 200 ml oleju
- 1 garść suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
- 5 cebul
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta mielonych goździków
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowaniem przekąski wymoczcie śledzie w zimnym mleku lub wodzie. W międzyczasie 2-3 razy zmieńcie płyn i obróćcie ryby. Sprawdźcie, jak smakują. Jeśli mają już odpowiednią dla was słoność, możecie odcedzić je wcześniej niż po 24 godzinach.
- Wymoczone śledzie pokrójcie w paski o szerokości ok. 4-5 cm.
- Podsmażcie cebulę na oleju, dodajcie sól, cukier puder, cynamon, koncentrat pomidorowy i utłuczone lekko goździki. Smażcie ok. 3 minuty, aż olej nabierze smaku i zapachu przypraw.
- Zmielcie lub zblendujcie śliwki z orzechami. Dodajcie do cebuli, wymieszajcie, zestawcie z ognia i wystudźcie.
- Rozłóżcie kawałki śledzi w misce, zalejcie olejem aromatyzowanym przyprawami wraz z cebulą. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie, starannie wymieszajcie.
- Ułóżcie śledzie z dodatkami w czystych, wyparzonych słoikach, dociskając ryby.
- Odstawcie na minimum 24 godziny w chłodne miejsce - im dłużej będą się macerować, tym smaczniejsze wyjdą.
Komentarze