Jeśli użyjecie herbatników, ciasto z kremem będzie przypominać popularny baton z ich dodatkiem. Jeżeli zdecydujecie się na biszkopty, a zamiast wiórkami czekolady posypiecie je kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao, będzie smakować prawie jak słynne tiramisu.

Jak wykorzystywać mleko skondensowane do deserów?

Mleko skondensowane jest tak pyszne, że niektórzy nie mogą się oprzeć i po otworzeniu puszki oblizują przynajmniej łyżkę, pod pozorem przetestowania smaku. Trzeba się przecież przekonać, czy będzie pasować do reszty deseru. 

Słodzone mleko skondensowane w wersji naturalnej, waniliowej, kajmakowej czy kakaowej, będzie doskonałą bazą na krem do ciast i przełożenie: do ciast, tortów i placków. Będzie też niemal gotową, lustrzaną polewą do słodkich wypieków. Wystarczy podgotować cukier z wodą i mlekiem skondensowanym, dodać do podgrzanej mieszanki porcję żelatyny i posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, podgrzewając całość na małym ogniu, wystudzić do ok. 40 st. C i polać mocno schłodzony deser (ciasto lub miniporcje, np. serniczki czy eklerki). 

Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym?

Podstawą naszego ciasta z kremem jest podgotowane, zgęstniałe mleko skondensowane, krem budyniowy i bita śmietana. Dzięki 3 warstwom kremu będzie smakować wszystkim. Osobom, które zwykle nie robią deserów, warstwowe ciasto z kremem wydaje się być czasochłonne i wymagające pracy. Prawda w tym przypadku jest zupełnie inna. O ile będziecie mieć cierpliwość, by wystudzić wszystkie kremy, nic wam się nie zwarzy, a spód i przełożenie z ciasteczek nie rozmięknie na papkę.

3-warstwowe ciasto z kremem - przepis 

Składniki:

  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 duże („rodzinne”) opakowanie herbatników prostokątnych bez dodatków lub biszkoptów
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki sproszkowanej żelatyny 

Dodatkowo, do dekoracji: wiórki startej czekolady. 

Sposób przygotopwania:

  1. Zróbcie krem budyniowo-maślany: ugotujcie wszystkie budynie na mleku. Gdy budyń się zagotuje, zdejmijcie go z palnika i dodajcie do niego galaretkę (proszek). Mieszajcie do rozpuszczenia i wystudźcie. Zimny budyń zmiksujcie z kostką masła. 
  2. Przygotujcie drugi krem (bitą śmietanę): rozpuśćcie żelatynę w 1/5 szklanki gorącej wody. Ubijcie śmietankę na krem i wymieszajcie go z żelatyną. 
  3. Czas na 3. krem: podgotujcie mleko skondensowane, nie doprowadzając go do wrzenia. Odstawcie na bok do przestygnięcia i zgęstnienia. 
  4. Złóżcie ciasto: wyłóżcie formę ciasno herbatnikami lub biszkoptami. Na nich rozprowadźcie masę budyniową. Przełóżcie herbatnikami, wyłóżcie podgotowane mleko skondensowane, na nie warstwę herbatników i bitą śmietanę. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. 
  5. Przed podaniem posypcie wiórkami z czekolady.