Wyśmienita zupa na rosole pełna warzyw to najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie rosołu czy bulionu z weekendu. To rewelacyjna opcja obiadowa dla całej rodziny, która sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem użyjcie młodych jarzyn sezonowych, jesienią i zimą - mrożonych.
Zupa na rosole - dodajcie do niej młode jarzyny
Zupa jarzynowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Jest równie popularna i lubiana, jak tradycyjna zupa pomidorowa, ogórkowa lub pieczarkowa. Danie to zawiera w sobie wszystko, co najlepsze – doskonały smak, wspaniały aromat, ale przede wszystkim – ogrom warzyw pełnych witamin. Takiej ilości cennych substancji odżywczych nie znajdziecie w żadnej innej zupie.
Dużym atutem jarzynowej jest to, że za każdym razem możecie przyrządzić ją nieco inaczej, według własnego uznania, modyfikując na różne sposoby tradycyjny przepis. W efekcie znajdą się tam składniki, które najbardziej lubicie lub takie, na które akurat jest sezon i macie ich dorodne okazy we własnym ogródku.
Wyśmienita zupa jarzynowa na rosole - przepis podstawowy
Składniki:
- 2 l rosołu
- 2 mniejsze marchewki
- 100 g groszku zielonego
- 1 średnia cebula
- kilka ziemniaków
- 200 g fasolki szparagowej (świeżej albo mrożonej)
- pół szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Najpierw przecedźcie rosół, a następnie umyjcie i pokrójcie wszystkie warzywa.
- Mąkę wymieszajcie ze śmietaną – tak, żeby powstała jednolita i gładka masa.
- Na dużym ogniu pod przykryciem gotujcie wszystkie warzywa poza ziemniakami.
- Zagotujcie rosół i wrzućcie do niego przygotowane ziemniaki.
- Następnie zagotujcie całość i dodajcie resztę warzyw (razem z wodą, w której były gotowane)
- Zabielcie zupę śmietaną z mąką i dodajcie sól oraz pieprz.
- Zupę możecie podawać z makaronem, ryżem lub kluskami lanymi.
Komentarze