Wyśmienita zupa na rosole pełna warzyw to najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie rosołu czy bulionu z weekendu. To rewelacyjna opcja obiadowa dla całej rodziny, która sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem użyjcie młodych jarzyn sezonowych, jesienią i zimą - mrożonych. 

Zupa na rosole - dodajcie do niej młode jarzyny

Zupa jarzynowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Jest równie popularna i lubiana, jak tradycyjna zupa pomidorowa, ogórkowa lub pieczarkowa. Danie to zawiera w sobie wszystko, co najlepszedoskonały smak, wspaniały aromat, ale przede wszystkim – ogrom warzyw pełnych witamin. Takiej ilości cennych substancji odżywczych nie znajdziecie w żadnej innej zupie.

Dużym atutem jarzynowej jest to, że za każdym razem możecie przyrządzić ją nieco inaczej, według własnego uznania, modyfikując na różne sposoby tradycyjny przepis. W efekcie znajdą się tam składniki, które najbardziej lubicie lub takie, na które akurat jest sezon i macie ich dorodne okazy we własnym ogródku.

Wyśmienita zupa jarzynowa na rosole - przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 l rosołu
  • 2 mniejsze marchewki
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziemniaków
  • 200 g fasolki szparagowej (świeżej albo mrożonej)
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przecedźcie rosół, a następnie umyjcie i pokrójcie wszystkie warzywa.
  2. Mąkę wymieszajcie ze śmietaną – tak, żeby powstała jednolita i gładka masa.
  3. Na dużym ogniu pod przykryciem gotujcie wszystkie warzywa poza ziemniakami.
  4. Zagotujcie rosół i wrzućcie do niego przygotowane ziemniaki.
  5. Następnie zagotujcie całość i dodajcie resztę warzyw (razem z wodą, w której były gotowane)
  6. Zabielcie zupę śmietaną z mąką i dodajcie sól oraz pieprz.
  7. Zupę możecie podawać z makaronem, ryżem lub kluskami lanymi.