Niezależnie od tego, jaki sernik lubicie najbardziej, oprócz masy serowej często będziecie potrzebować spodu. O ile w przypadku sernika bez pieczenia sprawa jest prosta, tak przy pieczonym, jeśli nie chcecie piec go na 2 razy (osobno podpiekanie ciasta, a następnie wszystkiego razem), sprawa nieco się komplikuje, ale da się ją uprościć. Zainspirujcie się naszymi pomysłami na prosty spód do klasycznego sernika.
Jak zrobić spód do sernika pieczonego w wersji uproszczonej?
Pieczony standardowo sernik możecie zrobić na kilku rodzajach prostego spodu bez pieczenia. Najczęściej pojawia się w kilku wersjach:
- herbatnikowej - na bazie zmielonych z masłem herbatników
- owsianej - gdzie płatki mielone są z miodem, masłem i masłem orzechowym (orzechowe można zastąpić zwykłym)
- daktylowej - daktyle trzeba zmielić z płatkami owsianymi, kilkoma łyżkami oleju kokosowego i migdałami oraz, opcjonalnie kakao.
Wszystkie te spody są mniej lub bardziej kruche, wymagają też krótkiego pobytu w lodówce, by całość ładnie stężała. Istnieje przynajmniej jeszcze 1 spód, który jest delikatniejszy, a jednocześnie bardziej zwarty i wilgotny. Konsystencją i teksturą najbardziej ze wszystkich przypominać będzie klasyczne ciasto. Zróbcie sernik na spodzie biszkoptowym bez pieczenia.
Jak zrobić sernik na spodzie biszkoptowym?
Spód z biszkoptów do sernika na zimno wszyscy na pewno znacie i robicie. Znacznie ułatwia i przyspiesza całą pracę nad ciastem. Sernik na spodzie biszkoptowym możecie zrobić również w wersji pieczonej. Cały trik polega na tym, by biszkopty zmiksować razem z masłem. W ten sposób powstanie nowy spód. Takim ciastem wystarczy wyłożyć dno tortownicy i piec jak zwykle. Bez konieczności podpiekania osobno spodu czy wyliczania proporcji. Nie ma ryzyka, że taki spód się wam nie uda.
Sernik na spodzie biszkoptowym, jakiego nie znacie - przepis
Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm):
- 1 opakowanie biszkoptów (150-250 g, w zależności od tego, jak gruby chcecie uzyskać spód)
- 100 g masła
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 6 żółtek jaj
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 l śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:
- Utrzyjcie żółtka z cukrem na gładki, puszysty i jasny kogel-mogel. Osobno ubijcie śmietankę kremówkę.
- Ser biały wymieszajcie ręcznie lub zmiksujcie na bardzo wolnych obrotach z żółtkami, budyniami (proszkiem budyniowym), mlekiem i ubitą śmietaną, tylko do połączenia wszystkich składników.
- Przygotujcie spód: biszkopty zmiksujcie w blenderze z masłem i wyłóżcie masą spód tortownicy. Na spód wylejcie masę serową.
- Pieczcie ok. 50-60 minut w temp. 180 st. C. Wystudźcie przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze