Dania w formach często kojarzą nam się jedynie z takimi, które wyglądają jak zapiekanka. Myślimy wtedy o lasagne, zapiekance ziemniaczanej z tartych ziemniaków lub pasterskiej z mięsem mielonym. Niekoniecznie tak musi być. U mnie w domu rodzinnym najczęściej zapiekaną potrawą jest przepyszny kurczak pod beszamelem, którego przyrządzamy nie tylko od święta. Wykorzystuję do tego formę żeliwną z Lidla, która odpowiednio trzyma i rozprowadza ciepło. Dania są doskonale przypieczone, a mięso pozostaje miękkie, jak z szybkowaru. Teraz możecie kupić taką formę żeliwną w Lidlu za prawie połowę wyjściowej ceny. Sprawdźcie koniecznie, promocja nie będzie trwała długo.

Forma żeliwna Ernesto z Lidla w megapromocji - dlaczego warto ją mieć?

Kultowe już garnki i patelnie żeliwne Ernesto z Lidla są produktami, które kochają Polacy. Świetne wykonanie oraz mające piękne kolory, pasują do każdej kuchni. Jeżeli odkładaliście na francuskiego Le Creuset, nie zastanawiajcie się i wybierzcie inny model, który obecnie kupicie za ułamek ceny. Prawie 4 litry pojemności oraz żaroodporność do 250 stopni Celsjusza sprawia, że w tej formie do zapiekania możecie zrobić naprawdę pokaźne dania. Jest emaliowana z wierzchu i od wewnątrz. Łatwa w pielęgnacji i utrzymaniu - co jest bardzo ważne dla wszystkich tych, którzy oczekują jakości na lata.

Zadowoleni klienci tak wspominają ją na stronie Lidl.pl:

Produkt jest żeliwny, a nie łamliwa ceramika. Serdecznie polecam.

Długo szukałam żeliwnego naczynia żaroodpornego. I w świetnej cenie. Formę można szybko oczyścić. Zapiekanka wyszła doskonale.

Stosunek jakości do ceny jest odpowiedni. Bardzo polecam.

Jak przygotować najlepszego kurczaka zapiekanego pod beszamelem? 1 kluczowy składnik

Nie macie pomysłu na danie, które zadowoli wszystkich domowników? W dodatku nie chcecie brudzić mnóstwa naczyń, aby móc podać pyszny i bardzo treściwy obiad? Hitem w moim domu stał się kurczak zapiekany pod beszamelem. Jest bardzo aromatyczny i smakuje każdemu. Przepis zdradziła mi moja ciocia, która specjalizuje się w różnego rodzaju zapiekankach i daniach jednogarnkowych. Kluczem jest 1 składnik - wybierzcie udźce z kurczaka, które idealnie pochłaniają smaki i w dodatku mięso jest soczyste oraz delikatne. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 5 udźców z kurczaka, najlepiej bez kości
  • 4 niewielkie marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  1. Początkowo zamarynujcie udźce w przyprawach - papryce, kuminie oraz tartym czosnku.
  2. Przełóżcie do lodówki na przynajmniej godzinę.
  3. Marchewki i seler pokrójcie na mniejsze kawałki lub użyjcie do tego szatkownicy, jeżeli lubicie mniejszą kosteczkę.
  4. W tym czasie w rondelku zagotujcie mleko z mąką i masłem.
  5. Doprawcie solą i pieprzem.
  6. W żeliwnej formie umieśćcie kurczaka i obsmażcie z każdej strony.
  7. Wrzućcie warzywa i przyrumieńcie z każdej strony.
  8. Zalejcie całość szklanką bulionu.
  9. Na koniec wlejcie sos beszamelowy na wierzch i przełóżcie do piekarnika nastawionego na 190 stopni Celsjusza i pieczcie przez 35 minut.
  10. Gotowe danie możecie podawać z kaszą pęczak lub makaronem wstążeczki.