Przesolone

Co zrobić, gdy zupa okazuje się za słona? Na początek dolej trochę wody i wrzuć połowę obranego ziemniaka. Wstaw na gaz, doprowadź do wrzenia i czekaj, aż warzywo wchłonie nadmiar soli. Zamiast ziemniaka można dodać skórkę suchego chleba, lub białko – gdy się zetnie, należy przecedzić zupę, ponownie doprawić i w ten sposób problem przesolenia zostaje rozwiązany.

Jeśli przesolisz mięso najlepiej zalej je niesłonym sosem, a następnie duś pod przykryciem przez kilkanaście minut. Ratując gulasz można sięgnąć po mleko lub jogurt. Ich zamiennikiem jest także sos z cytryny lub cukier. ale pamiętaj - musisz dodawać je stopniowo.

Przypalone mięso

Zwęglona warstwa mięsa zawiera substancje, których spożywanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Jeśli zdarzy nam się przypalić mięso, można odkroić zwęgloną warstwę, a to co pozostanie pokroić na kawałki i spróbować stworzyć zupełnie nowe danie. Z kolei dodając ostre przyprawy, jak paprykę czy pieprz, skutecznie zabijemy pozostałości spalonego posmaku.

Rozgotowane

W kuchni liczy się przede wszystkim czas, zatem zainwestuj w minutnik. Jeżeli zdarzy ci się rozgotować ziemniaki, to podaj je jako puree. Z kolei z rozgotowanych warzyw można przygotować pyzy, knedle, bądź pyszne placki. Gdy rozgotujesz ryż, dodaj pietruszkę, mąkę, bułkę tartą, przyprawy ulep z niego kulki i nadziej żółtym serem. Następnie, po obtoczeniu w jajku, usmaż na patelni.

Za ostro

Gdy przesadziłaś z ostrymi przyprawami, dodaj do potrawy trochę mleka, jogurtu lub śmietany. Zawierają one substancję skutecznie neutralizującą pikantny smak. Drugim sposobem jest podanie właściwego napoju do dania. Te na bazie jogurtu naturalnego z dodatkami owoców (mango, melon, banan) mogą stanowić miły, łagodzący dodatek do chili.

Przesłodzone lub zważone

Gdy do ciasta dodasz zbyt dużo cukru, uratuj je kwaśnymi owocami (porzeczki, jabłka). Jeśli przesłodziłaś kompot, dodaj kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Wtedy smak wróci do normy. Kiedy problemem okaże się zwarzony krem, do jego uratowania użyj ciepłej wody. Miskę z kremem należy włożyć do większego naczynia wypełnionego ciepłą wodą, a następnie ucierać masę.

Zniszczony garnek

Przypalony garnek zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Po ich upływie spróbuj wyszorować pozostałości po nieudanej potrawie. Jeśli to nie skutkuje, wlej do niego wodę z roztworem octu jabłkowego lub sodą i zagotuj. Po wystygnięciu resztki jedzenia bez problemu odejdą przy pierwszym myciu. Aby pozbyć się zapachu spalenizny w piekarniku, wystarczy przelać trochę kawy w mały pojemnik i w nim podgrzać. Kawa w tej konkurencji nie ma sobie równych.