Dawniej na śniadanie jedliśmy owsiankę, kaszę manną lub najzwyklejsze płatki kukurydziane. Dziś, dzięki bakaliom, możemy komponować najróżniejsze smaki, o których dawniej się nam nawet nie śniło. Płatki musli dostarczają organizmowi dużą dawkę energii – w sam raz na dobry początek dnia.

Na co zwracać uwagę przy zakupie

 

  • Tym, czym powinniśmy się kierować w sklepie to kaloryczność. Im mniej kalorii – tym lepiej. Norma to 300–370 kcal na 100 g płatków.
  • Kolejna rzeczą, na którą musimy zwracać uwagę jest cukier. Z tego powodu zrezygnujmy z płatków, w których znajduje się czekolada. Po ich zjedzeniu bardzo szybko z powrotem będziemy głodni.
  • Po trzecie tłuszcze. Płatki zaliczane do dietetycznych mają od 2 do 5 g tłuszczu na 100 g. Im mniej tłuszczu, tym lepiej.
  • Błonnik - im więcej, tym lepiej. Dobre musli ma go od 7 do 10 g

Dopasuj płatki do potrzeb organizmu

  • Owsiane - są najbogatsze w białka i tłuszcze, a więc najbardziej kaloryczne. Ale to wcale nie oznacza, że są złe. Owies to energia plus magnez, potas, fosfor i witamina B1, które regulują metabolizm. Dobre dla osób pracujących fizycznie, zmęczonych, szczególnie wskazane zimą.
  • Kukurydziane - są bogate w magnez, żelazo i witaminę E. Dobre dla dzieci.
  • Jęczmienne - dobre źródło minerałów. Mają mało białka, ale dużo składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu oraz witaminę D. Znakomite dla dzieci i nastolatków.
  • Żytnie - regulują przemianę materii. Bogate w witaminę PP, a także w żelazo, magnez, potas, fluor i wapń. Polecane osobom dbającym o linię.

Wybierz najlepsze dodatki

  • Figi mają działanie przeczyszczające, przeciwwrzodowe, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
  • Daktyle zawierają dużo cukrów, białka, karotenu, a także witaminy E i z grupy B (bez B12), wapń, żelazo i fosfor. Przynoszą ulgę w zaparciach.
  • Orzechy są znakomitym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego i linolenowego oraz witaminy E. Są bogate w fosfor, żelazo i magnez. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie.
  • Migdały mają bardzo dużo błonnika, fosforu, magnezu, witaminy A oraz E.
  • Jabłka to bogactwo błonnika, który daje poczucie sytości, nie drażni jelit, wiąże tłuszcz oraz toksyny.
  • Rodzynki zawierają witaminy z grupy B usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, a obecność potasu sprawia, że obniżają ciśnienie krwi.
  • Suszone śliwki korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, regulują trawienie, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom.
  • Banany działają kojąco na żołądek. Chronią jego ścianę przed szkodliwym wpływem kwasu i zapobiegają powstawaniu wrzodów.
  • Siemię lniane to najskuteczniejszy naturalny lek w chorobach żołądka. Poprawia zdolność koncentracji, jest skarbnicą witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
  • Ziarna słonecznika korzystnie wpływają na serce - mają mało węglowodanów, mnóstwo żelaza, magnezu i witamin grupy B.