Uwielbiacie własne przetwory? Ogórki konserwowe czy kiszone to numer jeden na waszej liście? Z reguły są to te w marynacie curry czy z dodatkiem chili i czosnku. Bez względu na to, jakie zazwyczaj pojawiają się u was w domu, warto wypróbować ten jeden dodatek do zalewy. Jest znacznie lepszy niż liść laurowy. Przekonajcie się sami.

Co powinno znaleźć się w podstawowej marynacie do ogórków kiszonych?

Marynata do ogórków kiszonych powinna być bogata w warzywa i zioła, które sprawiają, że przetwory stają się takie wyjątkowe. Nie może zabraknąć świeżych ząbków czosnku, najlepiej w typie Harnasia. Dodatkowo koper i korzeń chrzanu. Jeżeli macie dostęp do świeżego, wykopcie go tuż przed dodaniem do słoików z ogórkami.

Kolejnymi ważnymi składnikami są liście - liść dębu, wiśni, czarnej czy czerwonej porzeczki to niezmienne najlepsze aromaty. Nie zapomnijcie także o liściach chrzanu - w nich zawarta jest cała magia ogórków kiszonych. Idąc na łatwiznę, nie otrzymacie takiego smaku jak ten, który pamiętacie jeszcze z przetworów naszych babć. Dodatkowo sól, pieprz oraz ziele angielskie czy liść laurowy.

Co dodać do ogórków, aby były znacznie smaczniejsze po ukiszeniu czy zakonserwowaniu?

W przypadku ogórków konserwowych, warto pokusić się o dodatek majeranku. Jego smak i aromat jest bardzo ciekawy i w połączeniu z ogórkami i cebulą sprawia, ze przetwory stają się o wiele lepsze. Jak zrobić ogórki konserwowe z majerankiem?

Składniki:

  •   1 kg ogórków
  •   3 szklanki wody
  •   3/4 szklanki octu
  •   pół szklanki cukru
  •   szczypta soli
  •   4 ząbki czosnku
  •    cebula
  •    3 łyżeczki majeranku
  •    listki selera
  •    łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie wyszorujcie i pozbądźcie się delikatnych wypustek i kolców.
  2. Następnie przepłuczcie kilka razy pod bieżącą wodą. Osuszcie.
  3. Następnie zagotujcie wodę z cukrem i octem.
  4. Odstawcie zalewę.
  5. Wyparzcie słoiki za pomocą wrzącej wody razem z pokrywkami.
  6. Do każdego słoika umieśćcie po równo czosnek, majeranek, seler, gorczycę oraz cebulę.
  7. Następnie przełóżcie ogórki, układając je bardzo ciasno.
  8. Zalejcie przygotowaną wcześniej marynatą.
  9. Na koniec zapasteryzujcie przez około 10 minut w garnku z wodą i ściereczką bawełnianą.
  10. Przełóżcie po tym czasie na blat i po około 15 minutach ułóżcie je do góry dnem. Dzięki temu będą mogły odpowiednio zawekować się.
  11. Dodając do każdego słoiczka niewielką ostrą papryczkę, zyskacie rozgrzewający dodatek do obiadu.

Takie domowe przetwory to duma każdej gospodyni czy gospodarza. Wypróbujcie tę recepturę, a także przepis na ogórki kiszone z liśćmi i pędami winorośli - są znakomite.