Uwielbiacie własne przetwory? Ogórki konserwowe czy kiszone to numer jeden na waszej liście? Z reguły są to te w marynacie curry czy z dodatkiem chili i czosnku. Bez względu na to, jakie zazwyczaj pojawiają się u was w domu, warto wypróbować ten jeden dodatek do zalewy. Jest znacznie lepszy niż liść laurowy. Przekonajcie się sami.
Co powinno znaleźć się w podstawowej marynacie do ogórków kiszonych?
Marynata do ogórków kiszonych powinna być bogata w warzywa i zioła, które sprawiają, że przetwory stają się takie wyjątkowe. Nie może zabraknąć świeżych ząbków czosnku, najlepiej w typie Harnasia. Dodatkowo koper i korzeń chrzanu. Jeżeli macie dostęp do świeżego, wykopcie go tuż przed dodaniem do słoików z ogórkami.
Kolejnymi ważnymi składnikami są liście - liść dębu, wiśni, czarnej czy czerwonej porzeczki to niezmienne najlepsze aromaty. Nie zapomnijcie także o liściach chrzanu - w nich zawarta jest cała magia ogórków kiszonych. Idąc na łatwiznę, nie otrzymacie takiego smaku jak ten, który pamiętacie jeszcze z przetworów naszych babć. Dodatkowo sól, pieprz oraz ziele angielskie czy liść laurowy.
Co dodać do ogórków, aby były znacznie smaczniejsze po ukiszeniu czy zakonserwowaniu?
W przypadku ogórków konserwowych, warto pokusić się o dodatek majeranku. Jego smak i aromat jest bardzo ciekawy i w połączeniu z ogórkami i cebulą sprawia, ze przetwory stają się o wiele lepsze. Jak zrobić ogórki konserwowe z majerankiem?
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 3 łyżeczki majeranku
- listki selera
- łyżka gorczycy
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie wyszorujcie i pozbądźcie się delikatnych wypustek i kolców.
- Następnie przepłuczcie kilka razy pod bieżącą wodą. Osuszcie.
- Następnie zagotujcie wodę z cukrem i octem.
- Odstawcie zalewę.
- Wyparzcie słoiki za pomocą wrzącej wody razem z pokrywkami.
- Do każdego słoika umieśćcie po równo czosnek, majeranek, seler, gorczycę oraz cebulę.
- Następnie przełóżcie ogórki, układając je bardzo ciasno.
- Zalejcie przygotowaną wcześniej marynatą.
- Na koniec zapasteryzujcie przez około 10 minut w garnku z wodą i ściereczką bawełnianą.
- Przełóżcie po tym czasie na blat i po około 15 minutach ułóżcie je do góry dnem. Dzięki temu będą mogły odpowiednio zawekować się.
- Dodając do każdego słoiczka niewielką ostrą papryczkę, zyskacie rozgrzewający dodatek do obiadu.
Takie domowe przetwory to duma każdej gospodyni czy gospodarza. Wypróbujcie tę recepturę, a także przepis na ogórki kiszone z liśćmi i pędami winorośli - są znakomite.
Komentarze