Klasyczne ogórki małosolne są przygotowywane już na początku lata. To doskonały dodatek np. do mięsnego gulaszu czy zwykłych kanapek. Można je zrobić w klasyczny sposób z zalewą lub na sucho z wykorzystaniem woreczka foliowego. Małosolne będą gotowe już po 2 dniach od zrobienia. Natomiast te kiszone potrzebują nieco więcej czasu. Dodatek czosnku, liści wiśni, dębu oraz chrzanu sprawia, że wasza kiszonka będzie miała niepowtarzalny smak i zapach. Niestety zdarza się, że ogórki wychodzą nieapetycznie miękkie i puste w środku. Jak temu zapobiec? Sprawdźcie patent, który pomoże wam w uzyskaniu idealnie chrupiących kiszonek z ogórków gruntowych.
Co zrobić, aby ogórki małosolne czy kiszone były chrupiące?
Macie sprawdzoną odmianę ogórków, którą zawsze poddajecie fermentacji? Niestety, coś poszło nie tak i po raz kolejny wyszły miękkie i nieapetyczne? Z reguły pomaga jeden z patentów, który jest szeroko stosowany wśród starszych gospodyń - dodanie ziaren surowego ryżu podczas kiszenia. Jednak nie wszyscy są do tego przekonani. Natomiast poniższy sposób jest równie prosty i sprawdza się na 100%.
Wystarczy wyciągnąć czystą wykałaczkę i głęboko nakłuć nią oba końce ogórka. Zróbcie tak z każdym z warzyw, nim je ciasno ułożycie w słoju z dodatkami. Dzięki tej metodzie, będą nie tylko chrupiące, ale także niezwykle aromatyczne. Smak przypraw, w tym: chrzanu, czosnku czy pieprzu będzie lepiej wyczuwalny w miąższu ogórków. Pamiętajcie, że ogórki warto zalewać gorącą wodą, aby proces fermentacji przebiegł pomyślnie. Patent z wykałaczką sprawdza się zarówno przy ogórkach kiszonych, jak i małosolnych i sprawia, że nigdy nie są puste w środku.
Właściwości zdrowotne kiszonych i małosolnych ogórków
To nie tylko pyszny dodatek, ale także źródło witamin. Ich zalet nie sposób wymienić jednym zdaniem. To przede wszystkim:
- doskonały naturalny probiotyk
- wzmacniacz odporności
- produkt, który przyczynia się do naturalnego oczyszczenia organizmu
- bwsparciem dla prawidłowego funkcjonowania jelit oraz wchłaniania substancji odżywczych z pokarmów, dzięki zawartości kwasu mlekowego
- wsparcie przy zaparciach oraz biegunkach (ze względu na zawartość błonnika)
- zapobiegania miażdżycy 9obniżają poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do wsparcia i
- zapobiegają anemii
- wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci
- zawarty w nich kwas mlekowy bierze udział w syntetyzowaniu witaminy K oraz tych z grupy B
- to doskonały składnik dla tych, którzy mają problem z trawieniem niektórych pokarmów.
Komentarze