Jeśli brakuje wam już pomysłu na przerabianie ogórków, przejrzyjcie słoiczki z przyprawami - na pewno macie ich sporo. Inspiracje i nowe smaki przetworów już tam są. Jeśli nie przepadacie za ogórkami w zalewie curry, musztardą czy z papryczką chili, sięgnijcie po opakowanie przyprawy gyros. W takiej mieszance znajduje się m.in. słodka sproszkowana papryka, kolendra, majeranek, rozmaryn czy pieprz - dla każdego coś pysznego. Dzięki tej różnorodności składników, każdy kęs będzie smakował nieco inaczej. Ogórki gyros sprawdzą się nie tylko na obiad. 

Ogórki w zalewie gyros - przepis 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 żółtej lub pomarańczowej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy gyros
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie warzywa: dokładnie wszystkie umyjcie. Obierzcie marchewkę i ogórki, pokrójcie je w krążki. Z papryki usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie ją w paski. Czosnek posiekajcie na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa przełóżcie do miski.
  2. Zajmijcie się zalewą: do garnka wlejcie wodę i ocet, dodajcie cukier, sól i przyprawę gyros. Podgrzewajcie i mieszajcie, aż sól i cukier się rozpuszczą. Przelejcie zalewę do miski z warzywami i odstawcie na 12 godzin w temp. pokojowej. 
  3. Za pomocą chochelki przełóżcie warzywa do suchych i wyparzonych słoików, dopełnijcie zalewą - powinna w całości przykryć warzywa. Ogórki w zalewie gyros mocno zakręćcie i przełóżcie do garnka z dnem wyłożonym czystą ściereczką. Wlejcie do garnka wodę - do 3/4 wysokości słoików. Zagotujcie i pasteryzujcie przez 15 minut.
  4. Po upływie kwadransa wyjmijcie ostrożnie słoiki i ustawcie na blacie do góry dnem - do całkowitego wystygnięcia. Chłodne słoiki odwróćcie ponownie i przenieście w suche i chłodne miejsce. Ogórki gyros po ok. tygodniu odpoczynku będą gotowe do jedzenia.

Ogórki gyros - 1 słoik do wszystkiego

Jeśli nie przepadacie za klasyczną sałatką szwedzką (jest ona dla was za kwaśna), wypróbujcie domową sałatkę gyros ze słoika w tej formie. Będzie ona pasować nie tylko do kotletów, duszonego mięsa, rolady czy pieczeni na obiad. Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek, jako przekąska na grilla czy przystawka na imprezę. Ogórki gyros będą też smakować doskonale jako dodatek do kanapek z twarogiem - na słono. Udekorujcie taką sałatką kanapki z twarożkiem - ogórki gyros przełamią łagodny smak białego sera.