Sezon ogórkowy w pełni - jeśli obrodziły wam ogórki lub po prostu kochacie je jeść i kupujecie na kilogramy, przerabiajcie je z głową. 1 prosty błąd może spowodować, że cały słoik marynowanych pikli pójdzie na zmarnowanie - stracą jędrność i zmiękną, przez co zrobią się niesmaczne. Poznajcie tę pułapkę i nie popełniajcie przy marynowaniu żadnych pomyłek.

Test szczelności słoików - zróbcie, zanim zakręcicie

Po zalaniu ogórków zalewą i zakręceniu, koniecznie odwróćcie słoiki do góry dnem, by sprawdzić ich szczelność. Wysłużone, zdeformowane i stare pokrywki mogą przepuszczać zalewę. Jeśli ze słoików się leje, koniecznie wymieńcie zakrętki na nowe, jeszcze „niewyrobione”. Ogórki dojrzewające w nieszczelnych słoikach na pewno rozmiękną i jest duże ryzyko, że przy okazji spleśnieją - nawet jeśli dolejecie na wierzch oleju, który pomaga zakonserwować przetwory. 

Dlaczego ogórki konserwowe są miękkie? 

Wasze ogórki ze słoika „więdną” w oczach i brzydko się „marszczą”, a po wypróbowaniu robią wrażenie przesolonych i rozwodnionych? Przyczyną nie jest sam przepis czy proporcje w zalewie. Zwróćcie uwagę na to, w jaki sposób je pasteryzujecie - nie skracajcie tego procesu, ale i nie przeciągajcie go w nieskończoność - da się w tej kwestii również przedobrzyć.

Jeśli będziecie przegotowywać przetwory zbyt długo, ogórki konserwowe zaparzą się w środku - i na pewno wyjdą sflaczałe. Pasteryzację przeprowadzajcie przez 5 do 10 minut. Tyle wystarczy, by pokrywki zassały brzegi słoika i by zabezpieczyć przetwory przed psuciem się. Dzięki temu nawet, jeśli otworzycie ogórki już zimą, będą one chrupkie i jędrne - takie, jak powinny być. 

Jakie ogórki wybrać do marynowania?

Zanim zawekujecie ogórki, sprawdźcie, w jakim są stanie. Jeśli na skórce znajdzie się choć 1 plamka pleśni, cały słoik będzie musiał iść do kosza - z tego względu dużo praktyczniej będzie przygotowywać ogórki w mniejszych słoikach. Najlepsze do zamarynowania odmiany to:

  • nieżyński
  • daleki wschód
  • muromski
  • hermann
  • korniszon paryski

Zwróćcie też uwagę, czy ogórki, które kupiliście na konserwowe, mają wypustki. Ogórki z gładką skórką nie nadają się do marynowania. Koniecznie odrzućcie ogórki:

  • przenawożone (rozpoznacie je po pustych komorach w środku),
  • stare (z grubą skórą),
  • żółte,
  • z uszkodzoną skórką 
  • zbyt duże.

Takie ogórki z pewnością złapią „kapcia”. Cała praca nad nimi pójdzie na zmarnowanie, zamiast... cieszyć nasze podniebienia w jesienne i zimowe dni.