Te trzy warzywa – cukinię, bakłażana i dynię -można spotkać w wielu zakątkach świata. Czasem różnią się od tych, których sami używamy w swoich kuchniach, kolorem, kształtem, wielkością. Jest wiele dań ze światowych kuchni, które aż ciężko wyobrazić sobie bez tych warzyw.

Bakłażany to niezastąpione warzywo do miedzy innymi –sycylijskej Caponaty, greckiej Mussaki i Melitzanosalaty, czyli pasty bakłażanowej a także bliskowschodniego Baba Ganoush.

Prowansalski Ratatouille, greckie placuszki Kolokythokeftédes, włoskie faszerowane kwiaty, Latkes, czyli placuszki z Bliskiego Wschodu nie wyszłyby bez cukinii.

Dynia natomiast króluje w daniach słodkich i słonych od serników, przez ciasteczka, sałatki, farsz do pierożków, dodatek do makaronów i na składniku zup kończąc.


Warto odkryć te warzywa na nowo w przeróżnych kombinacjach smakowych, dzięki którym przeniesiemy się w przeróżne zakątki świata, w których można znaleźć cukinię, dynię i bakłażana.


Zobacz, jakie przepisy z tych 3 warzyw, przygotowali w swojej kuchni Grumko i Sblister:

Dynia zapiekana z makaronem

Cukinia z jajkami

Sabich - kanapka z jajkiem i bakłażanem

Placek dyniowo-miodowy

Cukinia z czosnkiem

Kebab z mięsa i bakłażana

Zupa dyniowa