Całość pięknie prezentuje się w pucharkach i dzięki temu nasz deser wygląda na dość pracochłonny, choć zupełnie taki nie jest. Zrobicie go z 1 składnika (plus wody), ale musicie go użyć zupełnie inaczej niż zwykle. Gdy na zewnątrz prawdziwy upał, nie ma sensu porywać się na spędzanie czasu w kuchni. Tym razem po prostu sięgnijcie po szybki w przygotowaniu produkt, który przyjemnie orzeźwia. Pianka z galaretki wychodzi niezwykle delikatna oraz lekka jak napowietrzona chmurka. Nasz smakołyk wręcz rozpływa się w ustach. Trudno będzie poprzestać na jednej porcji.
Pianka z galaretki - przepis podstawowy
Do przygotowania tego deseru możecie wybrać dowolny, ulubiony smak galaretki. My uwielbiamy truskawki, więc nasz wybór zwykle jest prosty, ale eksperymentowaliśmy też z galaretką brzoskwiniową oraz wiśniową i efekt jest równie pyszny.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
- Galaretkę owocową rozpuśćcie w nieco mniejszej ilości gorącej wody, niż podaje producent. Zostawcie na chwilę, by przestygła, byle nie za długo. Nie można doprowadzić, by galaretka stężała.
- Chłodną masę przelejcie do blendera lub miksera i miksujcie na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej i napowietrzonej masy.
- Przelejcie masę do pucharków i wstawcie do lodówki. Galaretka zmieni się w piankę po ok. 1 godzinie.
Jeżeli zależy wam na bardziej mlecznym smaku deseru, galaretkę zamiast w wodzie rozpuśćcie w gorącym mleku, a następnie działajcie zgodnie z przepisem. Masę, zamiast do pucharków, możecie też przelać do małej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na godzinę do lodówki - po wyjęciu i pokrojeniu powstanie pianka a`la ciasto.
Do pianki z galaretki możecie dodać świeże owoce sezonowe o tym samym smaku. Pokrójcie je na mniejsze kawałki i połóżcie je na dnie pucharka, a następnie zalejcie masą, żeby przygotować np. dla swoich dzieci słodką i zdrową niespodziankę.
Pianka z galaretki zadowoli podniebienia małych i dużych łasuchów, a gdy powiecie im, z czego powstała, na pewno będą zaskoczeni. Smaki łatwo można zmieniać, więc pianka na pewno długo wam się nie znudzi. Możecie również przygotować inne wersje pianki z galaretki, wcale nie musi ona być owocowa. Wersję czekoladową zrobicie, rozpuszczając 2 łyżki żelatyny w 400 ml ciepłego mleka czekoladowego. Po ostudzeniu postępujcie jak w przepisie.
Komentarze