Całość pięknie prezentuje się w pucharkach i dzięki temu nasz deser wygląda na dość pracochłonny, choć zupełnie taki nie jest. Zrobicie go z 1 składnika (plus wody), ale musicie go użyć zupełnie inaczej niż zwykle. Gdy na zewnątrz prawdziwy upał, nie ma sensu porywać się na spędzanie czasu w kuchni. Tym razem po prostu sięgnijcie po szybki w przygotowaniu produkt, który przyjemnie orzeźwia. Pianka z galaretki wychodzi niezwykle delikatna oraz lekka jak napowietrzona chmurka. Nasz smakołyk wręcz rozpływa się w ustach. Trudno będzie poprzestać na jednej porcji.

Pianka z galaretki - przepis podstawowy

Do przygotowania tego deseru możecie wybrać dowolny, ulubiony smak galaretki. My uwielbiamy truskawki, więc nasz wybór zwykle jest prosty, ale eksperymentowaliśmy też z galaretką brzoskwiniową oraz wiśniową i efekt jest równie pyszny.  

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki owocowej 
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę owocową rozpuśćcie w nieco mniejszej ilości gorącej wody, niż podaje producent. Zostawcie na chwilę, by przestygła, byle nie za długo. Nie można doprowadzić, by galaretka stężała
  2. Chłodną masę przelejcie do blendera lub miksera i miksujcie na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej i napowietrzonej masy. 
  3. Przelejcie masę do pucharków i wstawcie do lodówki. Galaretka zmieni się w piankę po ok. 1 godzinie.

Jeżeli zależy wam na bardziej mlecznym smaku deseru, galaretkę zamiast w wodzie rozpuśćcie w gorącym mleku, a następnie działajcie zgodnie z przepisem. Masę, zamiast do pucharków, możecie też przelać do małej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na godzinę do lodówki - po wyjęciu i pokrojeniu powstanie pianka a`la ciasto

Do pianki z galaretki możecie dodać świeże owoce sezonowe o tym samym smaku. Pokrójcie je na mniejsze kawałki i połóżcie je na dnie pucharka, a następnie zalejcie masą, żeby przygotować np. dla swoich dzieci słodką i zdrową niespodziankę. 

Pianka z galaretki zadowoli podniebienia małych i dużych łasuchów, a gdy powiecie im, z czego powstała, na pewno będą zaskoczeni. Smaki łatwo można zmieniać, więc pianka na pewno długo wam się nie znudzi. Możecie również przygotować inne wersje pianki z galaretki, wcale nie musi ona być owocowa. Wersję czekoladową zrobicie, rozpuszczając 2 łyżki żelatyny w 400 ml ciepłego mleka czekoladowego. Po ostudzeniu postępujcie jak w przepisie.