Najlepsze desery to te, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej. Jeżeli planujecie przygotować tort dla ukochanej osoby na imieniny czy urodziny, warto zrobić gęsty, słodki i gładki krem owocowy, który posłuży później dodatkowo jako samodzielny deser. Nadmiar możecie też zużyć do zrobienia domowych lodów. Wyjdą bardzo kremowe, a jednocześnie owocowe i gęste. Nie musicie kupować żadnych wymyślnych składników. Wystarczą te, które znajdziecie na lokalnym rynku i w sklepie. W lecie wykorzystacie do niego świeże maliny, a poza sezonem - mrożone. 

Do jakich deserów można używać mrożonych owoców?

Mrożone owoce, zarówno te ze sklepu, jak i samodzielnie przetworzone, można wykorzystać do różnych deserów, w tym wypieków. Nie zawsze jest to jednak najlepszy pomysł, bo ryzykujecie powstaniem zakalca czy zwarzeniem się kremu. Unikajcie dodawania ich do ciast na bazie jogurtu. Wilgoć z rozmrażających się owoców może też zaszkodzić pieczonej bezie. Deserami, do których bezpiecznie możecie użyć mrożonych owoców, są między innymi:

  • smoothie
  • lody
  • kremy na bazie mascarpone
  • sorbety
  • owoce pod kruszonką
  • koktajle deserowe
  • dżemy
  • konfitury

Jak zrobić krem do tortów i lody w jednym?

Użyjcie robota planetarnego lub ręcznego miksera, żeby krem udał się puszysty i bez grudek Szpatułka lub trzepaczka mogą się okazać niewystarczające. Jak przygotować pyszny i uniwersalny krem z malin, który będziecie mogli zjeść jako samodzielny deser, a także wykorzystać do przełożenia do ciasta lub jako bazę do domowych lodów? Dzielimy się z wami naszym sprawdzonym przepisem. 

Składniki:

  • 250 g słodkich malin (najlepsze będą świeże, ale poza sezonem możecie również użyć mrożonych)
  • 1 duże opakowanie serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru lub 5 łyżeczek miodu

Sposób przygotowania:

  1. Maliny dokładnie wypłuczcie i osuszcie na sitku z ręcznikiem papierowym.
  2. Jeżeli nie lubicie pestek w deserach, przetrzyjcie owoce przez sitko.
  3. Następnie odsączcie nieco płynu, który wypływa spod owoców.
  4. Teraz zajmijcie się serkiem. Mascarpone włóżcie do misy miksera.
  5. Dosypcie cukier i miksujcie na najwyższych obrotach. Pamiętajcie, aby pilnować, by nie pojawiły się grudki masła, wynikające ze zbyt długiego mieszania. Wystarczy około 8 minut.
  6. Dodajcie do miksowanego serka z cukrem wasze maliny.
  7. Po wymieszaniu, przełóżcie całość do szklanej miski i owińcie folią spożywczą.
  8. Po godzinie krem jest gotowy do zjedzenia jako samodzielny deser lub przełożenia tortu.

Jeżeli zostanie wam nadmiar gęstego kremu, zróbcie z niego przepyszne kremowe lody. To bardzo proste. Gotową masę włóżcie do zamrażarki. Co 30 minut wyjmujcie masę i mieszajcie widelcem. Powtórzcie to przynajmniej 3 razy. Gotowe kremowe lody podawajcie z listkami mięty.