Lubicie śledzie, ale brakuje wam w nich więcej wyrazu? A może znudziliście się już tradycyjnymi, polskimi wersjami tego dania? Spróbujcie połączyć je z kilkoma tanimi i popularnymi składnikami, a powstanie genialne danie, idealne na co dzień i od święta. Wystarczy chwila roboty, a wasze kubki smakowe oszaleją.
Jak zrobić śledzie, aby były bardziej wyraziste?
Klasyczne śledzie w śmietanie mają wielu zwolenników, jednak niektórym brakuje w nich wyrazu. Takim osobom z pewnością posmakują śledzie po szwedzku z dodatkiem marynowanych buraków i ogórków kiszonych. Takie charakterne trio to genialne połączenie smaków i aromatów, które idealnie ze sobą współgrają i przy okazji pięknie kontrastują, apetycznie prezentując się w misce.
Do takiej wyrazistej bazy dochodzą już tylko podstawowe składniki, takie jak gotowane ziemniaki, jajka na twardo oraz kwaśne jabłko i przepyszne danie gotowe. Co więcej, wszystkie te produkty połączone w jednej misce smakują lepiej z każdym kolejnym dniem. Gotowane jajka i ziemniaki łagodzą nieco smak całości. Śledzie po szwedzku warto więc przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrały mocy do momentu postawienia ich na stół. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością się nie zawiedziecie. Doprawcie je białym pieprzem. Pasuje do śledzika jeszcze lepiej niż czarny.
Przepis na śledzie po szwedzku
Składniki:
- 250 g solonych śledzi
- 250 g ziemniaków
- 2 ogórki kiszone
- 120 g marynowanych buraków
- 3-4 jajka na twardo
- 1 kwaśne jabłko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- sól i biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od namoczenia śledzi w zimnej wodzie przez około 1-2 godziny. W połowie tego czasu zmieńcie wodę na nową. W międzyczasie ugotujcie ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Odstawcie je do całkowitego wystudzenia.
- Namoczone śledzie dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w kostkę. Podobnie postąpcie z ziemniakami, obranym jabłkiem i cebulką. Buraczki marynowane również posiekajcie na mniejsze kawałki i połączcie wszystko w dużej misce.
- Następnie wymieszajcie śmietanę z 1 łyżeczką zalewy spod buraczków, solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem polejcie sałatkę, wymieszajcie wszystkie składniki.
- Schowajcie do lodówki na minimum 1-2 godziny, by smaki się przegryzły.
Przed podaniem możecie posypać sałatkę koperkiem, ale nie jest to niezbędne. Śledzie po szwedzku są pyszne z chlebem żytnim na zakwasie, jako dodatek do kanapek, ale możecie też jeść je bez dodatków, jako sałatkę.
Komentarze