Marynowane buraczki z czosnkiem

4.71 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Mamy sezon już na świeże buraczki, warto więc je wykorzystać i zamknąć w słoiczkach.

Składniki:

  • 2-3 kg buraczków
    kilka ząbków czosnku
    ziele angielskie

    ZALEWA
    4 szklanki wody
    łyżka soli
    szklanka cukru
    3/4 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.71 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane buraczki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki marynowane 1. Buraki umyć i ugotować w łupinach do miękkości. Odcedzić, wystudzić i obrać.
  • Buraczki marynowane 2. Pokroić w dowolny kształt (plastry, kostkę, ćwiartki). Wkładamy do słoików, dodać po 2 kuliki ziela na każdy słoiczek i 3 kawałki czosnku pokrojonego w plastry.
  • Buraczki marynowane 3. Zalewę zagotować i zalać buraki. Zamknąć słoiki i pasteryzować ok 15 min.

Porady

Takie buraczki można później podać z cebulką siekana lub z majonezem. Idealne do drugiego dania i mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować