Jakby się dobrze zastanowić, słowo „gołąbki” raczej niezbyt pasuje do mięsno-ryżowego farszu zawiniętego w kapustę. W końcu danie to ani nie przypomina z wyglądu ptaków, ani nie robi się go z wykorzystaniem mięsa z gołębi. Do dziś nie wiadomo, dlaczego gołąbki właśnie tak się nazywają w języku polskim. Wg 1 z teorii, pożyczyliśmy to słowo z języka ormiańskiego - „kałamb” (կաղամբ) oznacza kapustę. W Azji Środkowej i Lewancie danie podobne do naszych gołąbków również jest bardzo znane i być może stąd zapożyczenie nazwy. Pyszne gołąbki po polsku należy koniecznie podać z dodatkiem sosu pomidorowego. Najsmaczniejszy jest oczywiście wtedy, gdy wykona się go ze świeżych pomidorów (najlepiej z własnego ogródka). Ale będzie dobry nawet poza sezonem - wystarczy zrobić 1 rzecz z pomidorami.
Jak zrobić pyszny sos do gołąbków?
Co zrobić, by nawet zimą sos do gołąbków smakował jakby był zrobiony z pomidorów zebranych w środku sezonu? To bardzo proste. Tajemnica polega na zapieczeniu pomidorów z kilkoma innymi warzywami w piekarniku. Taki zabieg sprawi, że ich smak będzie o wiele głębszy, pomidory będą słodsze i zyskają przyjemny, letni i głęboki aromat. Skorzystajcie z poniższego przepisu na taki sos i przekonajcie się sami.
Przepis na pomidorowy sos do gołąbków
Składniki:
- 700 g pomidorów rzymskich, bawolich lub koktajlowych (z dużą ilością miąższu)
- 2-3 suszone pomidory z oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do pieczenia.
Przygotowanie:
- Umyjcie dobrze pomidory, a następnie osuszcie je papierowym ręcznikiem i pokrójcie na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Wykrójcie twarde części.
- Wytnijcie z papryki gniazdo nasienne i pokrójcie ją na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w grube plastry.
- Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i ułóżcie na niej pomidory, paprykę, cebulę oraz obrane ząbki czosnku i suszone pomidory. Skropcie całość olejem.
- Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika. Pieczcie 20 minut w trybie “góra”.
- Po tym czasie wyjmijcie blaszkę i odczekajcie, aż nieco ostygną.
- Obierzcie paprykę z najbardziej spalonych skórek. Pomidory zostawcie nieobrane - pod skórką jest najwięcej smaku.
- Wszystkie upieczone warzywa przełóżcie do garnka. Dodajcie do niego bulion, słodką paprykę i podgrzejcie.
- Kiedy zaczną wrzeć, duście je na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia.
- Gdy sos się już zredukuje, doprawcie go solą, pieprzem i cukrem. Wymieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.
- Zmiksujcie wszystkie składniki na gładki sos. Pod koniec dodajcie do niego śmietanę i wymieszajcie. Sos jest już gotowy i można polać nim gołąbki.
Komentarze