Jakby się dobrze zastanowić, słowo „gołąbki” raczej niezbyt pasuje do mięsno-ryżowego farszu zawiniętego w kapustę. W końcu danie to ani nie przypomina z wyglądu ptaków, ani nie robi się go z wykorzystaniem mięsa z gołębi. Do dziś nie wiadomo, dlaczego gołąbki właśnie tak się nazywają w języku polskim. Wg 1 z teorii, pożyczyliśmy to słowo z języka ormiańskiego - „kałamb” (կաղամբ) oznacza kapustę. W Azji Środkowej i Lewancie danie podobne do naszych gołąbków również jest bardzo znane i być może stąd zapożyczenie nazwy. Pyszne gołąbki po polsku należy koniecznie podać z dodatkiem sosu pomidorowego. Najsmaczniejszy jest oczywiście wtedy, gdy wykona się go ze świeżych pomidorów (najlepiej z własnego ogródka). Ale będzie dobry nawet poza sezonem - wystarczy zrobić 1 rzecz z pomidorami. 

Jak zrobić pyszny sos do gołąbków?

Co zrobić, by nawet zimą sos do gołąbków smakował jakby był zrobiony z pomidorów zebranych w środku sezonu? To bardzo proste. Tajemnica polega na zapieczeniu pomidorów z kilkoma innymi warzywami w piekarniku. Taki zabieg sprawi, że ich smak będzie o wiele głębszy, pomidory będą słodsze i zyskają przyjemny, letni i głęboki aromat. Skorzystajcie z poniższego przepisu na taki sos i przekonajcie się sami. 

Przepis na pomidorowy sos do gołąbków 

Składniki:

  • 700 g pomidorów rzymskich, bawolich lub koktajlowych (z dużą ilością miąższu)
  • 2-3 suszone pomidory z oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Umyjcie dobrze pomidory, a następnie osuszcie je papierowym ręcznikiem i pokrójcie na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Wykrójcie twarde części. 
  2. Wytnijcie z papryki gniazdo nasienne i pokrójcie ją na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w grube plastry.
  3. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i ułóżcie na niej pomidory, paprykę, cebulę oraz obrane ząbki czosnku i suszone pomidory. Skropcie całość olejem. 
  4. Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika. Pieczcie 20 minut w trybie “góra”. 
  5. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę i odczekajcie, aż nieco ostygną.
  6. Obierzcie paprykę z najbardziej spalonych skórek. Pomidory zostawcie nieobrane - pod skórką jest najwięcej smaku. 
  7. Wszystkie upieczone warzywa przełóżcie do garnka. Dodajcie do niego bulion, słodką paprykę i podgrzejcie.
  8. Kiedy zaczną wrzeć, duście je na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia. 
  9. Gdy sos się już zredukuje, doprawcie go solą, pieprzem i cukrem. Wymieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.
  10. Zmiksujcie wszystkie składniki na gładki sos. Pod koniec dodajcie do niego śmietanę i wymieszajcie. Sos jest już gotowy i można polać nim gołąbki.