W seniorskim, czy też inaczej mówiąc, eksperckim, wieku, spada apetyt i zapotrzebowanie na kalorie. Wiele dojrzałych osób narzeka też na smak potraw, bo z biegiem lat gust kulinarny znacznie się zmienia. Potrzeba więcej przypraw i (niewskazanej) soli, by jedzenie smakowało jak dotychczas. W związku z tym trzeba się też bardziej napracować, by przekonać taką osobę do jedzenia lub dobierać produkty z rozmysłem - wysoko odżywcze i pełnowartościowe, a przy tym pyszne. Jedną z takich szerokich kategorii produktów jest nabiał - w tym jaja i produkty mleczne. Zawierają one mnóstwo niezbędnych w tym wieku składników.
Dlaczego seniorzy powinni sięgać po nabiał?
Z badań dotyczących nawyków i zwyczajów żywieniowych osób starszych wynika, że w ich jadłospisie brakuje cennych dla samopoczucia składników, w tym:
- wapnia
- magnezu
- białka
- witamin z grupy B (szczególnie B2, B5 i B12)
- witaminy D
Tych i innych składników dostarczają właśnie mleko i jego przetwory. Wiele z nich, tak jak właśnie zsiadłe mleko, jest pyszne, wyraziste w smaku, przypomina dzieciństwo i, szczególnie w połączeniu z młodymi ziemniakami czy fasolką i bułką tartą, smakuje wybornie. Ma ono również mnóstwo innych zalet dla organizmu - i w przypadku starszych, i u najmłodszych.
Zsiadłe mleko - właściwości, które polubią seniorzy (i nie tylko)
Zsiadłe mleko to skarbnica niezbędnego magnezu, wapnia, potasu i siarki oraz witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D i K. Znajdziecie w nim też również mnóstwo sodu, dlatego osoby ze skokami ciśnienia czy nadciśnieniem powinny na nie uważać. W 100 g jest tylko 50 kalorii. Szklanka tego napoju będzie więc niskokalorycznym dodatkiem do obiadu. Dodatkowo, takie sfermentowane mleko mogą też pić osoby z nietolerancją laktozy, a niski indeks glikemiczny sprawia, że nie muszą wykluczać go ci, którzy mają podwyższony poziom cukru. Dzięki dużej zawartości wapnia zsiadłe mleko wzmacnia stawy i kości. Ze względu na tę właściwość jest ono polecane nie tylko starszym, ale również kobietom w ciąży, dla właściwego rozwoju płodu.
Zsiadłe mleko najlepiej jest znane z tego, że doskonale wspiera trawienie. Zapobiega ono również zaparciom i wzdęciom, dlatego będzie doskonałym dodatkiem do fasolki szparagowej czy bobu. Napój ponadto przyczynia się do obniżenia „złego” cholesterolu i zapobiega rozwojowi problemów sercowo-naczyniowych i wrzodów. Pomaga też zachować w równowadze gospodarkę hormonalną i łagodzi uczucie stresu, co ważne nie tylko dla starszych osób. Sfermentowane mleko łagodzi też stany zapalne w jelitach i skórze, a także upiększa i wzmacnia włosy i paznokcie. Jako zimny okład, koi także oparzenia słoneczne.
Jak zrobić zsiadłe mleko?
Do przygotowania zsiadłego mleka najlepsze będzie świeże mleko prosto od krowy. Znajdziecie je na bazarku u zaufanego rolnika. Takie mleko nie zostało poddane pasteryzacji i najlepiej nadaje się do najprostszej fermentacji, jaką tylko można przeprowadzić. Po prostu odstawcie garnek z mlekiem w ciepłe miejsce na 2 dni. Możecie go nakryć lekko gazą, by do środka nie wleciały muszki. Po 2, góra 3 dniach w mleku pojawi się charakterystyczny skrzep. Będzie też ono miało typowy kwaśny smak, podobny do kefiru.
Źródło:
J. Charzewska, Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Komentarze