Ziemniaki są z nami przez cały rok, ale wiosną są zdecydowanie najlepsze. Wystarczy je ugotować i obtoczyć w koperku. Niektórzy jeszcze okraszają je masłem lub skwarkami i to wystarcza za cały, skromny, ale wyjątkowo pyszny obiad. Młode ziemniaki możecie podać również na inne sposoby, m.in. z pysznym sosem, na gorąco, ale nie tylko.
Z czym podawać młode ziemniaki?
Młode ziemniaki w mundurkach nadają się do jedzenia nie tylko z wody. Także do wszelkich jednogarnkowych, sycących potrawek, np. do zupy curry z mlekiem kokosowym. Takie ziemniaki gotują się bardzo krótko. Jeśli drobniej je pokroicie, wystarczy im ok. 10 minut duszenia w gorącym sosie. Pieczone młode ziemniaki z fetą i oliwkami to równie ciekawa i smakowita propozycja. Będzie smakować obłędnie ze zsiadłym mlekiem do popicia.
Z młodych ziemniaków zrobicie też przepyszną sałatkę. Polecamy np. sałatkę z młodych ziemniaków z czosnkiem i koperkiem lub sałatkę z młodych ziemniaków na ciepło, z ogórkiem kiszonym. Kompromisem między 2 ostatnimi opcjami są ziemniaki w sosie koperkowym z musztardą. Wyraziste, ale jednocześnie dość łagodne dzięki musztardzie miodowej. Podkreśli ona smak ziemniaczków - nie zamaskuje go. Poznajcie dokładny przepis.
Wiosenny sos koperkowy do młodych ziemniaków z musztardą - przepis
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 250 ml wody
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1/2-1 pęczek koperku (taka ilość, jaką chcecie)
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszorujcie i zostawcie je w mundurkach. Wstawcie je i zacznijcie gotować. Gdy będą jeszcze półtwarde, posólcie wodę.*
- W międzyczasie posiekajcie drobno koperek. Część odłóżcie do posypania gotowego dania.
- Wymieszajcie mąkę ze szklanką wody. Przelejcie do garnuszka i zagotujcie na najmniejszym ogniu.
- Doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie masło i rozpuśćcie, mieszając.
- Gdy masło się rozpuści, dodajcie musztardę, śmietanę i wymieszajcie.
- Dodajcie posiekany koperek.
- Dodajcie do środka ugotowane ziemniaki w mundurkach, wymieszajcie i podawajcie na gorąco. Każdy talerz posypcie dodatkowo koperkiem.
*Ziemniaki posólcie dopiero w połowie czasu gotowania. Dzięki temu zachowają więcej wartości odżywczych (sól wyprowadzi z ziemniaków mniej wody). Dodatkowo, spora ilość soli w połączeniu z zimną, podgotowywaną wodą, może niszczyć garnek.
Sos koperkowy do młodych ziemniaków - i nie tylko
Sos koperkowy do młodych ziemniaków możecie podawać nie tylko z nimi. Dodatkowo, aby danie było bardziej sycące, możecie usmażyć jajka sadzone. Sos pasuje również do jajek ugotowanych na twardo, kotletów jajecznych z kuskusem, kotletów rybnych, smażonego steka z tuńczyka oraz do smażonego dorsza, wiosennej surówki z kapusty pekińskiej z chrzanem lub surówki z marchewki i ugotowanego na sypko ryżu.
Komentarze