Placki ziemniaczane należą do najbardziej lubianych przez Polaków dań. Nic dziwnego. Placek po węgiersku - o średnicy patelni, złożony na pół i wypełniony rozgrzewającym gulaszem, zaspokoi głód na długie godziny. Placek ziemniaczany w wersji XXL podać możecie również z sosem grzybowym - z dużą ilością kawałków grzybów lub z kurczakiem i pieczarkami, przysypany żółtym serem. Możliwości jest zdecydowanie więcej, ale to najpopularniejsze. 

Placki ziemniaczane bez tarcia - jak je przygotować? 

Zamiennikiem dla tarki może być mocny blender, malakser, a nawet sokowirówka, przez którą możecie przepuścić ziemniaki, a następnie dodać do suchej masy ziemniaczany sok. To jednak nie koniec możliwości. Nie musicie nawet mieć takiego sprzętu.

Równie dobre placki ziemniaczane zrobicie z ugotowanych, a następnie rozgniecionych ziemniaków. Wystarczy połączyć je z resztą składników i smażyć jak zwykłe placki. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków będą miały bardziej kremową konsystencję. Wierzch będzie też bardziej chrupki. 

Czy do placków ziemniaczanych trzeba dodawać jajko? 

Są 2 szkoły. Jedni twierdzą, że jajko w plackach ziemniaczanych jest konieczne. Białko działa jak klej, a żółtka zapewniają masie ziemniaczanej dodatek tłuszczu - dzięki czemu placki są smaczniejsze i bardziej delikatne.

Drudzy (którzy przetestowali obie wersje), twierdzą z kolei, że przy odpowiednio mączystych ziemniakach (typu B/C lub C) jajko jest już zbędne i niewiele zmienia, jeśli chodzi o konsystencję i smak. Jajko nie jest obowiązkowe. Zamiast niego warto jednak dodać coś innego - majonez. Sprawi on, że placki będą smaczniejsze, a jednocześnie bardziej aksamitne. 

Placki ziemniaczane z majonezem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 kopiasta łyżka ulubionego majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie, odcedźcie i rozgniećcie je widelcem.
  2. Posiekajcie drobno cebulę i dodajcie do masy ziemniaczanej. Dodajcie też majonez i przyprawy. 
  3. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie placki partiami do zezłocenia z obu stron. 
  4. Podawajcie z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub z cukrem, jak wolicie.