Placki ziemniaczane należą do najbardziej lubianych przez Polaków dań. Nic dziwnego. Placek po węgiersku - o średnicy patelni, złożony na pół i wypełniony rozgrzewającym gulaszem, zaspokoi głód na długie godziny. Placek ziemniaczany w wersji XXL podać możecie również z sosem grzybowym - z dużą ilością kawałków grzybów lub z kurczakiem i pieczarkami, przysypany żółtym serem. Możliwości jest zdecydowanie więcej, ale to najpopularniejsze.
Placki ziemniaczane bez tarcia - jak je przygotować?
Zamiennikiem dla tarki może być mocny blender, malakser, a nawet sokowirówka, przez którą możecie przepuścić ziemniaki, a następnie dodać do suchej masy ziemniaczany sok. To jednak nie koniec możliwości. Nie musicie nawet mieć takiego sprzętu.
Równie dobre placki ziemniaczane zrobicie z ugotowanych, a następnie rozgniecionych ziemniaków. Wystarczy połączyć je z resztą składników i smażyć jak zwykłe placki. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków będą miały bardziej kremową konsystencję. Wierzch będzie też bardziej chrupki.
Czy do placków ziemniaczanych trzeba dodawać jajko?
Są 2 szkoły. Jedni twierdzą, że jajko w plackach ziemniaczanych jest konieczne. Białko działa jak klej, a żółtka zapewniają masie ziemniaczanej dodatek tłuszczu - dzięki czemu placki są smaczniejsze i bardziej delikatne.
Drudzy (którzy przetestowali obie wersje), twierdzą z kolei, że przy odpowiednio mączystych ziemniakach (typu B/C lub C) jajko jest już zbędne i niewiele zmienia, jeśli chodzi o konsystencję i smak. Jajko nie jest obowiązkowe. Zamiast niego warto jednak dodać coś innego - majonez. Sprawi on, że placki będą smaczniejsze, a jednocześnie bardziej aksamitne.
Placki ziemniaczane z majonezem - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 kopiasta łyżka ulubionego majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierzcie ziemniaki, pokrójcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie, odcedźcie i rozgniećcie je widelcem.
- Posiekajcie drobno cebulę i dodajcie do masy ziemniaczanej. Dodajcie też majonez i przyprawy.
- Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie placki partiami do zezłocenia z obu stron.
- Podawajcie z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub z cukrem, jak wolicie.
Komentarze