Przepis na placki z grzybów leśnych są mało popularną, choć genialną w smaku recepturą. To pyszna wariacja na temat klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbujcie zastąpić kartofle aromatycznymi skarbami z lasu, a z pewnością będziecie zachwyceni.
Placki z grzybów leśnych - przepis na rozgrzewający obiad
Placki grzybowe robi się w podobny sposób, co ziemniaczane. Aby je przygotować, potrzebujemy więc tego samego zestawu składników, a zmianie ulegnie tylko główny produkt. Jednak podstawowy przepis warto urozmaicać ulubionymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Co dodać do ciasta na placki? Fanom mięsnych dań z pewnością posmakują placki z posiekanym wędzonym boczkiem, a tym, którzy wolą wersję wegetariańską, polecamy dorzucić do masy garść parmezanu. Doskonałym dodatkiem, który podkręci smak placuszków, będzie też świeża zielenina, najlepiej natka pietruszki lub szczypiorek.
Placuszki z grzybów zwykle smaży się na patelni, jednak jeśli chcecie nieco odchudzić ten przepis, możecie też przygotować placki grzybowe z piekarnika. Wystarczy uformować ciasto na papierze do pieczenia i zapiekać w 190 stopniach przez około 25 minut. Po upływie połowy tego czasu, warto przewrócić je na drugą stronę.
Przepis na placki z grzybami
Składniki:
- 500 g dowolnych grzybów
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 50 g oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki lub małą kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie bardzo drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dorzucamy grzyby i wszystko razem smażymy jeszcze przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Do miski wbijamy jajka i łączymy je z mąką oraz przyprawami na jednolitą masę. Następnie dodajemy przestudzone grzyby i jeszcze raz mieszamy ciasto.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złocisty kolor.
6. Gotowe placki z grzybów zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.