Faszerowana papryka to jedno z ulubionych jesiennych dań. Możecie ją wypełnić mięsem mielonym, ryżem lub kaszą jaglaną. Bez względu na to, jaką wersję wybierzecie, będzie aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Należy tylko pamiętać, aby nie dodawać tych kilku przypraw, bo mogą zepsuć cały smak!

Tych przypraw nie dodawaj, aby nie była gorzka

Istotne jest, aby nie dodawać ziela angielskiego, czarnego pieprzu czy cebuli. To one wzmagają gorycz papryki i uniemożliwią wydobycie słodyczy z warzywa. Zastąpcie je słodką papryką w proszku, kminkiem lub liściem laurowym.

Jeżeli chcecie mieć pewność, że papryka wyjdzie jeszcze smaczniejsza, możecie opalić skórkę nad palnikiem. Po zdjęciu wierzchniej warstwy będzie słodsza i zmniejszy się jej naturalna gorycz.

Przepis na paprykę faszerowaną

Składniki:

  • 4-5 papryk w typie Bell,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 150 g ryżu kleistego lub długoziarnistego,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 pieczarki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Papryki dokładnie myjemy i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Gotujemy ryż do miękkości w osolonej wodzie.
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z pokrojonymi pieczarkami.
  5. Warzywa mieszamy z ryżem, mięsem mielonym i koncentratem pomidorowym.
  6. Doprawiamy do smaku.
  7. Wypełniamy farszem papryki i przykrywamy górnym czepkiem z papryk.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  9. Tak przygotowane papryki świetnie smakują z ogórkiem kiszonym lub sosem czosnkowym.