Pieczone ziemniaki to jedno z najprostszych dań, jakie możecie przygotować. Wystarczy odpowiednio pokroić warzywa i wrzucić do piekarnika, pilnując tylko, żeby nie spiekły się za bardzo. Zazwyczaj dodaje się do nich standardowe przyprawy, takie jak: tymianek, rozmaryn lub po prostu przyprawę do ziemniaków. Możecie jednak urozmaicić tę potrawę, stawiając tym razem na 2 niestandardowe składniki.

2 nietypowe dodatki do pieczonych ziemniaków

Do ziemniaczków w tej wersji dodajcie miód oraz czosnek. Takie połączenie smakowe zaciekawi każdego. Pieczone warzywa będą mieć dzięki temu lekko pikantny, ale też słodkawy smak i aromat, o którym nie da się zapomnieć. Doskonale będą smakować też z dodatkiem innych przypraw: wędzoną papryką, lubczykiem lub tymiankiem.

Żeby przyrządzić pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem – najpierw obierzcie ziemniaki, opłuczcie i pokrójcie na mniejsze kawałki i podgotujcie. Następnie połączcie olej z miodem, sokiem z cytryny, świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku. Całość porządnie wymieszajcie, po chwili dolejcie odrobinę wody i znowu zamieszajcie. Pokrojone ziemniaki przełóżcie do naczynia i polejcie przygotowaną marynatą. Możecie nim delikatnie potrząsnąć, żeby sos pokrył wszystkie kawałki warzyw. Poza wszelkimi walorami smakowymi - miód oraz czosnek są bardzo zdrowe, więc pozytywnie wpłyną też na wasz organizm.

Pieczone ziemniaki – o czym pamiętać?

Przygotowując pieczone ziemniaczki, pamiętajcie, żeby najpierw dokładnie je wyszorować. Następnie należy włożyć je do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach wyjmijcie ziemniaki i dopiero wtedy wymieszajcie je z przyprawami i  włóżcie do piekarnika (najlepiej, żeby był rozgrzany do 220 stopni Celsjusza). Bardzo ważne jest również, żeby wcześniej skropić delikatnie blachę oliwą do pieczenia, a ziemniaki przerzucić na drugą stronę po ok. 25 minutach.

Czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków. Najlepiej, jeśli będą one podobnych rozmiarów – wtedy będą piec się w równomiernym tempie. Podczas wybierania warzyw zwróćcie również uwagę na ich fakturę i kolor. Do pieczenia najlepiej jest używać odmian mączystych – zachowają swoje właściwości podczas obróbki termicznej. Najlepszym wyborem będzie więc irga lub irys.