Nie macie siły po wiosennym przesileniu? Coraz częściej czujecie się ospali i bez energii? Po okresie zimowym toksyny nagromadzone w organizmie mogą spowalniać wasz system odpornościowy. Pomóc może wprowadzenie odpowiednich składników do codziennego menu. Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe to jednak nie wszystko. Te cenne 3 składniki są najsilniejsze, jeżeli chodzi o wspomaganie prawidłowego działania wątroby. Wypróbujcie naszą sprawdzoną miksturę, która wzmocni was od środka.

Jak zrobić miksturę wzmacniająco-oczyszczającą z 3 składników?

Mieszanka o intensywnym, niezwykle pomarańczowym kolorze to skarbnica witamin z grupy B,C, E i K. Dodatkowo to źródło wapnia, magnezu, manganu i potasu. Wystarczy jedynie szklaneczka dziennie przed posiłkiem, aby wspomóc układ trawienny i odpornościowy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy suszonej lub 2 cm kawałek surowej
  • 1 laska cynamonu (najlepiej w całości)
  • sok z 1 cytryny lub limonki (możecie zastąpić startym pigwowcem lub pigwą)

Dodatkowo:

  • 1 litr wody przegotowanej lub przefiltrowanej

Przygotowanie:

  1. Wyciśnijcie sok z cytryny - najlepiej obierzcie ją ze skórki i przeciśnijcie w wyciskarce razem z białą błonką;
  2. Następnie zetrzyjcie kurkumę na tarce lub dodajcie suszoną do garnka;
  3. Zalejcie składniki wodą i gotujcie przez około 15 minut w garnku. Wrzućcie laskę cynamonu;
  4. Jak tylko mieszanka ostygnie, przelejcie całość przez gazę lub sitko;
  5. Jeżeli mieszanka będzie zbyt ostra, rozcieńczcie ją dodatkową porcją wody;
  6. Chcąc wzmocnić jej działanie, warto wrzucić szczyptę czarnego mielonego pieprzu lub ziarna podczas gotowania.

Wskazówka:

Kurkumina zawarta w kurkumie najlepiej działa w połączeniu z piperyną. Jej głównym źródłem jest czarny pieprz. Dlatego warto wsypać szczyptę mielonego ziarna do szklanki z miksturą. Gotowanie kurkumy uwalnia jej działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające. Stąd podgrzewanie do około 60-70 stopni Celsjusza jest najbardziej wskazane.

Kto nie powinien włączać do diety ostryżu długiego (kurkumy)?

Kurkuma jest silną rośliną wspomagającą detoksykację organizmu. Nie zawsze jednak jest polecana dla każdej grupy odbiorców. Nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży - zawarte w niej składniki mogą przyspieszyć skurcze macicy, a co za tym idzie, akcję porodową. Osoby borykające się z kamieniami żółciowymi oraz niedrożnością dróg żółciowych. Dodatkowo wszyscy ci, którzy zażywają leki rozrzedzające krew nie powinni włączać jej do diety.