Wśród pierogów kresowych wymienia się zwykle pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą, z ziemniakami czy też pierogi św. Jacka, ze świeżą kapustą i pieczarkami. Te zna też najwięcej przyjezdnych. Mało kto jednak kojarzy cebulniki. Są one znane przede wszystkim miejscowym. Jeśli lubicie klasyczne pierogi z mięsem, te również przypadną wam do gustu. Zaskoczy was inność, a jednocześnie prostota tego przepisu. 

Pierogi cebulniki - co to takiego i czym różnią się od klasycznych?

Cebulniki to wschodnie pierogi z surowym mięsem i cebulą. Zwykle wykorzystuje się do nich wołowinę, cielęcinę lub baraninę. Cebulniki są najlepiej znane na Wschodzie naszego kraju - na Kresach, w tym na Podlasiu. Cebulniki zjecie m.in. w okolicach Kruszynianów - tamtejszej polskiej wioski tatarskiej. Sposób przygotowania znacznie różni się od naszych klasycznych pierogów. Są one łatwiejsze do zrobienia. 

Ciasto zyskuje puszystość i większą plastyczność dzięki sodzie oczyszczonej. Nie trzeba go też rozwałkowywać bardzo cienko. Dodatkowo, zamiast rozwałkowywania na 1 cieniutki placek, z kawałków ciasta formuje się wałeczki, które następnie kroi się na dłuższe kluski. Każdą kluskę rozwałkowuje się na niewielki placuszek - zwykle grubszy niż krążek na nasze polskie pierogi, i faszeruje, a następnie piecze na blaszce wysmarowanej masłem. 

Czym się faszeruje cebulniki?

Cebulniki nadziewa się sporą ilością cebuli (na 1 kg mięsa przypadają 4 spore cebule) i surowym mięsem. Odpada konieczność gotowania czy jego smażenia. Mięso wystarczy drobno posiekać, najlepiej oburęcznie, za pomocą 2 naostrzonych noży. Farsz, podobnie jak w pierogach ruskich, jest doprawiony głównie solą i sporą ilością pieprzu. Aby pierogi z mięsem i cebulą wyszły smaczne, wybierzcie dość tłuste kawałki mięsa lub wymieszajcie tłuste z chudszymi. Z chudego nie wyjdą dobre. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. 

Wschodnie pierogi z surowym mięsem i cebulą - przepis 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody
  • sól

Składniki na farsz: 

  • 1 kg surowego siekanego mięsa (wołowiny, baraniny lub cielęciny)
  • 4 duże posiekane cebule
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: masło do wysmarowania blaszki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie farsz: posiekajcie dość drobno surowe mięso i cebulę. Doprawcie solą i sporą ilością pieprzu do smaku i odłóżcie na bok - farsz jest gotowy.
  2. Zróbcie ciasto: przesiejcie mąkę do miski. Wymieszajcie sodę z mlekiem i dodajcie do mąki. Wbijcie jajko, dodajcie żółtko, sól i masło. Zagniećcie ciasto - powinno być elastyczne i miękkie. Podzielcie je na części. Z każdej uformujcie wałeczek i pokrójcie go jak na dłuższe kluski. Każdą kluskę rozwałkujcie niezbyt cienko. Nałóżcie do środka farsz, zlepcie jak pierogi.
  3. Przełóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem.
  4. Pieczcie ok. 40 minut w temp. 180-200 st. C, aż się zrumienią.