Pasty na kanapki z takim dodatkiem to nie tylko zdrowy, ale i smaczny pomysł, bowiem orzechy dodadzą naszym smarowidłom nowego „smaczku”. Największą jednak zaletą są wartości odżywcze, jakie mają w sobie orzechy.

Choć orzechy są kaloryczne, zawierają wiele tłuszczów i to tych z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Ponadto zawierają wiele ważnych minerałów – fosfor, wapń, cynk, magnez. Orzechy dostarczają nam również niezbędnych witamin z grupy B, C, E i A. Mając na uwadze wszystkie te zalety, warto raz na jakiś czas przygotować chrupiącą pastę, do której dorzucimy garść orzechów.

Oto kilka pomysłów na pasty z wykorzystaniem różnych orzechów:

Pasta z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ przede

wszystkim na pracę naszego mózgu i proces zapamiętywania. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi.

Najsmaczniejsza pasta z dodatkiem orzechów włoskich to pasta paprykowa. Do jej przygotowania potrzebna jest upieczona i

obrana ze skóry papryka, czosnek, papryka w proszku, kumin, sól i oliwa. Wszystkie te składniki miksujemy na gładką pastę w blenderze i dodajemy orzechy włoskie. Możemy do

dać też trochę soku z cytryny, który wzmocni smak kanapkowego smarowidła.

Pasta z pistacjami

Pistacje zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich orzechów. Dieta bogata w orzechy

pistacjowe zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory płuc i prostaty.

Do orzechów pistacjowych świetnie pasuje bakłażan.

Upieczonego i obranego ze skóry bakłażana wystarczy zmiksować z

przyprawami: pieprzem cytrynowym, pieprzem kajeńskim, solą, świeżym czosnkiem i cebulą w proszku. Na koniec dodajemy drobno posiekane

pistacje i mieszamy

całość.

Pasta z orzeszkami ziemnymi

Jeśli boisz się otyłości, jedz orzeszki ziemne. Dzięki nim zmniejszysz też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Smacznym i zdrowym połączeniem, które idealnie będzie nadawało się do kanapkowej pasty, jest ciecioka i orzeszki ziemne. Aby przygotować takie smarowidło wystarcz

y wrzucić blendera ugotowaną ciecierzycę, orzeszki ziemne, pora i oliwę. Ucieramy na gładko, dodajemy słodką paprykę, kumin, sól i pieprz i dobrze mieszamy.

Pasta z orzechami pekan

Duza zawartość antyoksydantów w tych orzechach pozwala na redukcję „złego cholesterolu” w organizmie. Pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym: nadciśnieniu, nadwadze rakowi piersi.

Twarożek i pekany to podstawa kolejnej smacznej pasty. Do jej przyrządzenia potrzebujemy dodatkowo rzeżuchy, marchewki i mleka. Najlepiej przyprawić tę pastę i pieprzem i solą, dodać trochę soku z cytryny i zmiksować wszystko w blenderze na gładką pastę.