Pasty na kanapki z takim dodatkiem to nie tylko zdrowy, ale i smaczny pomysł, bowiem orzechy dodadzą naszym smarowidłom nowego „smaczku”. Największą jednak zaletą są wartości odżywcze, jakie mają w sobie orzechy.
Choć orzechy są kaloryczne, zawierają wiele tłuszczów i to tych z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Ponadto zawierają wiele ważnych minerałów – fosfor, wapń, cynk, magnez. Orzechy dostarczają nam również niezbędnych witamin z grupy B, C, E i A. Mając na uwadze wszystkie te zalety, warto raz na jakiś czas przygotować chrupiącą pastę, do której dorzucimy garść orzechów.
Oto kilka pomysłów na pasty z wykorzystaniem różnych orzechów:
Pasta z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ przede
wszystkim na pracę naszego mózgu i proces zapamiętywania. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi.
Najsmaczniejsza pasta z dodatkiem orzechów włoskich to pasta paprykowa. Do jej przygotowania potrzebna jest upieczona i
obrana ze skóry papryka, czosnek, papryka w proszku, kumin, sól i oliwa. Wszystkie te składniki miksujemy na gładką pastę w blenderze i dodajemy orzechy włoskie. Możemy do
dać też trochę soku z cytryny, który wzmocni smak kanapkowego smarowidła.
Pasta z pistacjami
Pistacje zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich orzechów. Dieta bogata w orzechy
pistacjowe zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory płuc i prostaty.
Do orzechów pistacjowych świetnie pasuje bakłażan.
Upieczonego i obranego ze skóry bakłażana wystarczy zmiksować z
przyprawami: pieprzem cytrynowym, pieprzem kajeńskim, solą, świeżym czosnkiem i cebulą w proszku. Na koniec dodajemy drobno posiekane
pistacje i mieszamy
całość.
Pasta z orzeszkami ziemnymi
Jeśli boisz się otyłości, jedz orzeszki ziemne. Dzięki nim zmniejszysz też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Smacznym i zdrowym połączeniem, które idealnie będzie nadawało się do kanapkowej pasty, jest ciecioka i orzeszki ziemne. Aby przygotować takie smarowidło wystarcz
y wrzucić blendera ugotowaną ciecierzycę, orzeszki ziemne, pora i oliwę. Ucieramy na gładko, dodajemy słodką paprykę, kumin, sól i pieprz i dobrze mieszamy.
Pasta z orzechami pekan
Duza zawartość antyoksydantów w tych orzechach pozwala na redukcję „złego cholesterolu” w organizmie. Pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym: nadciśnieniu, nadwadze rakowi piersi.
Twarożek i pekany to podstawa kolejnej smacznej pasty. Do jej przyrządzenia potrzebujemy dodatkowo rzeżuchy, marchewki i mleka. Najlepiej przyprawić tę pastę i pieprzem i solą, dodać trochę soku z cytryny i zmiksować wszystko w blenderze na gładką pastę.
Komentarze