Podobnie jak w książce Odlotowe łakocie, również na początku książki Owocowe fantazje, znajdziemy małe wprowadzenie do tematu. Przybliżone w nim zostały najpopularniejsze owoce, które pojawiają się w przepisach zebranych w książce.  Poza tym kilka klasycznych rad dotyczących serwowania owoców i pomysłów – a to na wykorzystanie owocowej skórki, jak podawać owoce pasteryzowane w słoikach czy różnice miedzy konfiturą a dżemem oraz bazowe przepisy na dżem i konfiturę. Kiedy już wiemy, więcej o owocach, do czego można je wykorzystać przy przygotowywaniu dań, możemy przejść do części poświęconej przepisom.


Rozdział z przepisami otwierają przepisy podstawowe na ciasto kruche, sos owocowy, krem chantilly. Takich prostych, a niezbędnych w każdej kuchni receptur zabrakło mi w książce Odlotowe łakocie – ciasta, kremy i inne desery. Ale przechodząc już do przepisów na dania z owocami – jest ich w książce 36, na przeróżne owocowe pyszności. Jedna prostsze i przeznaczone bardziej na co dzień, jak karmelizowane pomarańcze z lodami, sałatka owocowa, galaretka z owocami, a inne bardziej wykwintne i czasochłonne, na przykład owocowe wariacje z morelami i brzoskwiniami czy strudel jabłkowy z lodami z ricotty.

Przepisy są jasne, napisane w prosty i zrozumiały sposób. Do każdego dołączono informację o czasie przygotowania i stopniu trudności danego dania, a także o ilości porcji. Nie zabrakło też apetycznych zdjęć, które zachęcają do wypróbowania przepisów.