Czym jest masa jajeczna?

Masa jajeczna to szybka w użyciu alternatywa dla tradycyjnych jaj. Do jej produkcji używa się zarówno białek, jak i żółtek. Są one poddawane filtracji, by oddzielić je od skorupek. Następnym procesem jest pasteryzacja. Dzięki niej dochodzi do usunięcia drobnoustrojów. Jednak masa jajeczna pasteryzowana wcale nie traci swoich właściwości. Temperatura pasteryzacji jest na tyle wysoka, by zabić szkodliwe drobnoustroje, ale zarazem tak niska, by zachować cenne witaminy i pierwiastki zawarte w jajkach. Masa jajeczna nie zawiera żadnych dodatków. Nie jest także poddawana procesom chemicznym, a jedyne elementy jej obróbki to filtracja i pasteryzacja. To produkt wolny od GMO i całkowicie naturalny. Jeśli zastanawiasz się czy masa jajeczna jest bezpieczna dla zdrowia, możesz być spokojny. Spożywasz jajka w "tradycyjnej" postaci? A więc i ten produkt będzie dla Ciebie całkowicie bezpieczny.

Masa jajeczna: do czego ją wykorzystać?

Masa jajowa znajduje zastosowanie w cukiernictwie, piekarnictwie, a także przy produkcji makaronów, sosów, kremów i innych produktów spożywczych. Wynika to z wygody, jaką ze sobą niesie. O wiele łatwiej bowiem zastosować już gotowe żółtka i białka niż wybijać je po kolei. Można śmiało powiedzieć, że przemysł spożywczy jest oparty na używaniu masy jajecznej. Jednak nie oznacza to, że nie sprawdzi się ona w gospodarstwach domowych. To po prostu nieco praktyczniejsza forma jajek, którą z powodzeniem można wykorzystywać do domowych wypieków i dań.

A co jeżeli potrzebujesz samych żółtek lub białek? Możesz kupić je osobno. Również są to naturalne produkty poddane pasteryzacji. Masę jajową można wykorzystać do wszystkich potraw, do których wykonania potrzebne są jajka. Czy słuszne są obawy, że przez użycie takiego produktu smak dań pogorszy się? W żadnym wypadku! Z racji tego, że masa jajeczna jest całkowicie naturalnym wyrobem, potrawy z nią przygotowane smakują dokładnie tak samo jak przy użyciu całych jaj. Jedyna różnica między jajkami, a tym produktem to forma podania i wygoda użycia przemawiająca zdecydowanie za wykorzystywaniem gotowej masy.

Przepisy z masą jajeczną

Masa jajeczna ma w kuchni wiele zastosowań, tak jak same jajka. Przy jej użyciu można przygotować różne wyroby cukiernicze, desery, domowe makarony, a nawet likiery. Masz w domu masę jajeczną i nie wiesz co z nią zrobić? Poniżej kilka przepisów, które poprawią dzień i pozwolą wykorzystać ten produkt. Jednym z pomysłów na jego użycie jest ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową. To świetny deser, w którym słodki smak miesza się z kwaskowością cytryny. Masa jajowa ma w nim zastosowania zarówno do przygotowania ciasta, jak i kremu.

Innym smakołykiem, do którego możesz wykorzystać masę jajeczną jest piernik czterotygodniowy. To ciasto wyłącznie dla cierpliwych smakoszy. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jednak pamiętaj by przygotować je odpowiednio wcześniej. Ciasto na piernik potrzebuje bowiem czasu, by "dojrzeć". Jednak jest ono warte czekania. Ten miękki, wilgotny wypiek posmakuje wszystkim wielbicielom prawdziwych pierników.

Świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią czekać i osób robiących wszystko na ostatnią chwilę jest piernik lany z masą kawową. Nie wymaga on leżakowania i można spożywać go niedługo po przygotowaniu. Nie odbiega smakiem od piernika czterotygodniowego i również można wykorzystać w nim masę jajową.

Jak można się domyślić, masa jajeczna ma zastosowanie nie tylko w deserach, Przygotuj z jej wykorzystaniem potrawy takie jak: tarta z koprem włoskim i pomarańczą czy puszyste muffinki z brukselką i warzywami. To świetne i efektowne przekąski na spotkania w gronie najbliższych. Na pewno zrobią wrażenie na gościach, a przy tym nie są trudne ani czasochłonne w przygotowaniu.