Do zrobienia musztardy potrzebujemy białą gorczycę, którą w postaci ziaren dostaniemy w każdym większym sklepie na dziale z przyprawami. Inne składniki to: olej z pestek winogron, który ma bardziej neutralny smak niż oliwa, oraz ocet winny, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny wedle uznania. By wzbogacić smak możemy dodać miód, suszony tymianek i rozmaryn, kurkumę lub ziele angielskie.
Gorczycę mielimy na proszek w młynku i zalewamy gorącym octem, odstawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy olej z pestek winogron (ilość zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać) i miód, ucieramy całość na gładko jak majonez. Doprawiamy przyprawami do smaku, przekładamy do słoiczków i odstawiamy na kilka dni, by całość „przegryzła się”.
By wzmocnić smak, możemy dodać tarty chrzan. Musztarda nie tylko zyska na smaku, ale i zredukujemy ostry, octowy smak.
Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję i złagodzić smak, niektórzy dodają do domowej musztady gęstą śmietanę. Dzięki niej smak jest mniej intensywny, łagodniejszy, a musztarda zyskuje idealną konsystencję, by udekorować nią kanapki.
Zapoznaj się z innymi domowymi sposobami na półprodukty:
Nie kupuj półproduktów – sos vinegret
Komentarze