Śledzie gajowego

4.99 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moje świąteczne śledzie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych ( matiasy )
    mleko do wymoczenia śledzi
    4 duże cebule
    olej do smażenia
    garść rodzynek
    3 łyżki octu jabłkowego
    garść suszonych grzybów ( moje podgrzybki )
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ziele angielskie
    listek laurowy
    pieprz czarny mielony i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w mleku ok. 30 min. Pokroić w paski.
    Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 300 ml wody ).
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać grzyby ( jeśli duże, też pokroić ), ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz czarny. Całość podlać wodą z grzybów i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić kilka minut. Dodać rodzynki i ocet jabłkowy. Farsz wystudzić. Wymieszać farsz ze śledziami i pozostawić w lodówce na min. 2 godziny, aż smaki się połączą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rodzynki Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować