Tradycyjny drożdżowy makowiec, przygotowywany w domu, powinien wyjść z piekarnika pięknie wyrośnięty, wilgotny w środku i pachnący bakaliami. Zdarza się, że choć jego smak jest wyśmienity, wygląd pozostawia wiele do życzenia, z powodu popękanego nieestetycznie wierzchu. Jak przygotować ciasto i na co zwrócić uwagę przed włożeniem go do piekarnika, żeby uniknąć kulinarnej wpadki?
Jeśli wasz makowiec już wyszedł z piekarnika popękany, najlepszym sposobem będzie ozdobienie go domowym lukrem, ukręconym z odrobiny soku z cytryny i sporej ilości cukru pudru oraz posypanie z wierzchu bakaliami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub po prostu suchym makiem. Natomiast następnym razem, jeszcze przed pieczeniem, koniecznie weźcie pod uwagę nasze rady.

Jak przygotować ciasto, żeby makowiec nie pękał?

Podpowiemy wam kilka istotnych sposobów, jakie stosują cukiernicy i doświadczone gospodynie, a które zapobiegają pękaniu makowca:

  1. Produkty, których używacie do przygotowania ciasta, powinny mieć podobną temperaturę (najlepsza będzie pokojowa). Dlatego dobrze ostudźcie masę makową, zanim posmarujecie nią rozwałkowane ciasto;
  2. Mąka do ciasta drożdżowego powinna być dokładnie przesiana - dzięki temu zostanie odpowiednio napowietrzona przed pieczeniem;
  3. Ciasto drożdżowe może popękać z wierzchu, jeśli jest w nim za dużo drożdży, ponieważ wtedy zbyt gwałtownie rośnie pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku. Właściwa proporcja to 15 g świeżych (a 5 g suchych) drożdży na 1 kg mąki. Nie dodawajcie ich więcej;
  4. Pęknięcia na makowcu mogą być też spowodowane zbyt krótkim odpoczywaniem ciasta drożdżowego po jego zagnieceniu. Ciasto powinno wyrastać 2-3 godziny w ciepłym miejscu, wtedy równomiernie i odpowiednio urośnie, a prawdopodobieństwo jego popękania spadnie do minimum;
  5. Pękający makowiec to również oznaka, że została do niego dodana zbyt duża ilość masy makowej. Wystarczy wykładać nieco mniej słodkiego farszu na rozwałkowany płat ciasta. Co ważne, ciasta nie należy zbyt cienko rozwałkowywać, bo to też może powodować pękanie podczas pieczenia;
  6. Dodatkowo, kiedy już zwiniecie makowiec w rulon, warto zawinąć go jeszcze dodatkowo w papier (pergamin) do pieczenia tak, by ten przylegał mocno do ciasta. Dopiero w tej dodatkowej formie strucla powinna trafić do nagrzanego piekarnika;
  7. Na koniec posmarujcie wierzch swojgo makowca roztrzepanym jajkiem – to nie tylko poprawi kolor ciasta, ale też dodatkowo uchroni je przed pękaniem.

Jak piec makowiec, żeby nie popękał?

Ciasto, przygotowane zgodnie z tymi 7 zasadami, pieczcie zawsze w wyznaczonej temperaturze (zazwyczaj jest to ok. 180 stopni Celsjusza) i nie pamiętajcie, żeby nigdy nie narażać go na gwałtowne zmiany ciepła. Możecie też rozpocząć pieczenie makowca w tylko lekko rozgrzanym piekarniku (gdy ten będzie miał ok. 100 stopni) - wtedy macie pewność, że ciasto będzie wyrastało równomiernie i odpowiednio długo. Teraz już za każdym razem wasze strucle makowe będą nie tylko pyszne, ale też przepiękne jak z cukierni.