Robienie pączków zazwyczaj kojarzy się wszystkim z długimi godzinami spędzonymi w kuchni oraz smrodem oleju, który roznosi się po całym domu. Te karnawałowe rarytasy można jednak przygotować, omijając wszystkie niedogodności. Sztuczka znana jest od lat, uwielbiają ją nawet najlepsze gospodynie. Jeżeli przypadnie wam do gustu – możecie w ten sposób zrobić też faworki. 

Patent na ekspresowe pączki

Tradycyjne smażenie pączków może odejść w niepamięć, ponieważ jest znacznie lepsza metoda na przygotowanie tych smakołyków. Pączki pieczone w piekarniku zrobicie łatwiej, a przede wszystkim szybciej, niż te klasyczne – smażone w głębokim tłuszczu.

Słodkości przyrządzone w ten sposób wyjdą tak samo smaczne, jak te tradycyjne. Wy jednak zaoszczędzicie czas, a przede wszystkim nie będziecie przez kolejne dni musieli wietrzyć całego mieszkania, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu smażenia.

Przepis na pączki pieczone

Potrzebne składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzućcie do miski drożdże, łyżkę cukru oraz 200 g mąki, całość dokładnie rozetrzyjcie.
  2. Dodajcie odrobinę mleka i mieszajcie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Mieszankę pozostawcie do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  3. Przesiejcie mąkę, wsypcie sól i cukier. Dodajcie wyrośnięty rozczyn, mleko oraz 1 jajko.
  4. Wyróbcie ciasto, a następnie dodajcie do niego roztopione masło. Zostawcie je do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość – delikatnie je rozwałkujcie na blacie posypanym odrobiną mąki.
  6. Następnie przy użyciu szklanki wytnijcie koła i przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Kółka wycięte z ciasta przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. 30 minut.
  8. Po tym czasie pieczcie je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.